Blejski otok v 25-krat manjši različici bo odslej na ogled tudi v parku Minimundus. Foto: EPA
Blejski otok v 25-krat manjši različici bo odslej na ogled tudi v parku Minimundus. Foto: EPA

V znanem parku miniatur v bližini Celovca so v zadnjem letu sestavili tri novosti v razmerju 1 proti 25 in jih dodali svoji ponudbi - hrvaški svetilnik Porer pri Pulju, lokomotivo avstrijskih železnic in model blejskega otoka.

Odprtje novega modela bo s svojim obiskom pozdravil tudi blejski župan Janez Fajfar v spremstvu igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja, so sporočili iz avstrijskega parka.

Model je bil zadnje tri tedne razstavljen v Celovcu, kjer je po pojasnilih odgovornih požel veliko zanimanja obiskovalcev in zlasti fotografov, v ponedeljek pa so ga prenesli in namestili v Minimundusu.

Pozvoni in želja se ti bo izpolnila
Cerkev na blejskem otoku je bila zgrajena leta 1465, današnjo podobo pa je dobila v 17. stoletju. Njena znamenitost je zvon želja, ki privlači številne turiste in je bil izdelan leta 1534 v Padovi. Po lokalni legendi o potopljenem zvonu namreč izpolni željo vsakemu, ki nanj pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni gospe z jezera.

Park Minimundus, kjer so razstavljene miniaturne replike najbolj znanih zgradb in prevoznih sredstev, je leta 1958 ustanovil koroški sklad Save the Children, kamor gre še danes ves dobiček od prodaje vstopnic. Park sicer vsako leto od sredine aprila do konca oktobra obišče okrog 260.000 ljudi.