Na Triglavu je začasno mini verzija Aljaževega stolpa. Foto: Brigita Tetičkovič
Na Triglavu je začasno mini verzija Aljaževega stolpa. Foto: Brigita Tetičkovič
Aljažev stolp je razstavljen in intenzivno potekajo operativna dela na konstrukciji stolpa ter na plašču, prenova pa naj bi bila končana prihodnji teden. Foto: BoBo
Hudolin je poudaril, da bo vračanje stolpa bolj zahtevno kot njegov prenos v dolino. Foto: BoBo

Po zagotovilih generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jerneja Hudolina obnova Aljaževega stolpa zelo dobro poteka. "V teh dneh intenzivno opravljamo operativna dela, na sami konstrukciji stolpa, na plašču in na vseh detajlih," je pojasnil in dodal, da je trenutno stolp razstavljen.

Stolp je na Jesenicah v prostorih podjetja KOV, del stolpa pa bodo odpeljali na Štajersko na protikorozijsko obdelavo notranje konstrukcije. "Delo smo razpršili tako, da nam bo uspelo priti do kar najboljšega rezultata," je povedal Hudolin in zagotovil, da se do ponedeljka vsi deli vračajo na Jesenice, kjer bo sestavljanju stolpa sledila finalna obdelava.

V ponedeljek ob koncu restavratorsko-vzdrževalnih del ZVKDS, Narodni muzej Slovenije, Planinska zveza Slovenije in KOV pripravljajo tudi srečanje z novinarji. "Pokazali bomo, kako poteka delavniško delo, ki je za zdaj ostalo malce zakrito, da smo lahko v miru in v skladu z zastavljeno časovnico izvajali vse naloge," je pojasnil Hudolin.

Računa, da bodo dela prihodnji teden končana in bo stolp pripravljen na vrnitev na Triglav, kjer prav tako pripravljajo vse potrebno za njegovo ponovno namestitev. "Potem sledi čakanje, da bo vreme ustrezno in bo na razpolago helikopter Slovenske vojske, da bomo stolp vrnili na mesto, kamor spada," je dejal.

Stolp ni v idealnem stanju
Kot je opozoril, bo vračanje stolpa zahtevnejše kot njegov prenos v dolino. Tedaj je bil namreč v dokaj klavrnem stanju in morebitne deformacije ob demontaži in med prevozom ne bi bile nič katastrofalnega. Pri prenosu stolpa spet na Triglav pa bi kakršna koli bistvena deformacija lahko zelo negativno vplivala na dolgoživost in uspešnost opravljenih sanacijskih posegov.

Stolp namreč ni v idealnem stanju. "Narejen je iz ploščatega železa in plašča iz pločevine, ki ima svojo življenjsko dobo. 123 let je že stal na vrhu Triglava, izpostavljen strelam, nevihtam, ledu in človeškemu dejavniku. Vse te posledice se na materialu seveda krepko poznajo, in material, ki bo v originalu šel nazaj na Triglav, ni material, ki bi bil v vrhunski kondiciji," je razložil Hudolin.

Hkrati je opozoril, da bo treba v prihodnje stolp bolje vzdrževati, in pozval obiskovalce, naj po vrnitvi na Triglav z njim ravnajo bolj spoštljivo, skladno s pravim gorniškim duhom. Hudolina je, tako kot marsikoga drugega, zanimalo, kako je na Triglavu brez stolpa. "Zato smo šli pogledat in videli smo, da se je pojavila majhna kopija stolpa. To je simpatična gesta, ki jo je vsak, ki pride na Triglav, zelo vesel," je prepričan Hudolin.

Ob tem je znova pojasnil, zakaj se v okviru projekta Aljažev stolp - Ohranimo naš simbol niso odločili za to, da bi med sanacijo izvirnega stolpa na njegovo mesto začasno postavili kopijo, ki je bila pred nekaj leti narejena za potrebe študije in ozaveščanja. Kot je povedal, bi to znova lahko spodbudilo polemike o tem, ali bi morda izvirni stolp zadržali v dolini in bi na vrhu stala njegova kopija.