Katar naglo raste v državo s kopico razkošnih hotelov. Foto: Reuters
Katar naglo raste v državo s kopico razkošnih hotelov. Foto: Reuters
Kirgizija vabi tudi bolj avanturistične popotnike z odličnimi trekingi. Foto: Reuters
Črna gora doživlja nov preporod. Foto: Reuters

Popotniške smernice (tako med navadnimi dopustniki kot med poslovneži) se jasno pomikajo zunaj ZDA in Evrope ter predvsem proti Bližnjem vzhodu, Aziji in zahodni Afriki.

World Travel and Tourism Council (WTTC) v svoji letni raziskavi o državah z najhitreje rastočim turističnim sektorjem, v kateri so zajeli prispevek k BDP-ju, nova delovna mesta, naložbe in drugo, to potrjuje.

Vzpon "-stanov"
Čeprav vas bodo nekatere države na seznamu morda na prvi pogled presenetile, je njihova umestitev logična. Razcvet držav pri vrhu - še zlasti Katarja in Azerbajdžana - poganjajo nafta, naravni plin in gradbeništvo. Katarju pomaga tudi njegova geopolitična lokacija; v zadnjem času tam rastejo razkošni hoteli, promovira tudi svoje plaže in tržnice. V države osrednje Azije (Mongolija, Kirgizija) obiskovalce vabi rudarski razcvet, hkrati pa tudi prostrana in neokrnjena narava.

Nekatere države, kot so Tajska, Oman in Zelenortski otoki, so visoko na seznamu bolj zaradi turizma v klasični obliki, ne pa toliko zaradi geopolitičnih značilnosti, s katerimi se lahko pohvalijo številne druge države na seznamu. Slabih 20 let po vojni veliko vrnitev doživlja tudi nekoč že zelo vroča Črna gora.
10 najhitreje rastočih držav po dohodkih iz turizma in potovanj (neposreden prispevek v BDP v 2012)
1. Katar - 28,3
2. Azerbajdžan - 24,8
3. Kirgizija - 24
4. Tunizija - 14,2
5. Črna gora - 13,9
6. Uzbekistan - 13,7
7. Kazahstan - 11,5
8. Belorusija - 11,5
9. Čile - 11,1
10. Jordanija - 11

Napoved za 2013-2023:
Namibija - 9,7
Kitajska - 8,7
Črna gora - 8,1
Indija - 7,8
Gabon - 7,8
Angola - 7,4
Zambija - 7,3
Kambodža - 7
Mongolija - 6,9
Filipini - 6,9