Trenutno je najvišje kolo na svetu še Singapore Flyer, ki je visok 165 metrov. Foto: EPA
Trenutno je najvišje kolo na svetu še Singapore Flyer, ki je visok 165 metrov. Foto: EPA
Newyorško kolo
Kolo, ki bo spremenilo podobo Staten Islanda v New Yorku. Foto: Reuters
Kolo
Ste se že kdaj popeljali na razglednem kolesu? Foto: EPA

Mestni svet v Dubaju je pred dnevi potrdil nov megalomanski načrt - ogromno panoramsko kolo, ki bo stalo v okviru novega turističnega kompleksa v tem sodobnem emiratu. Dubai Eye bo z 201 metrom višine presegel trenutno najvišje panoramsko kolo, 165 metrov visoki Singapore Flyer, obiskovalcem pa bo ponujal čudovit razgled na druge arhitekturne znamenitosti Dubaja - znameniti hotel v obliki jadra Burdž Al Arab, otok v obliki palme Palm Džumeira in najvišjo zgradbo na svetu, več kot 800 metrov visoki Burdž Kalifa.

Tri milijone obiskovalcev?
Podjetni šejki upajo, da bo nova znamenitost letno privabila več kot tri milijone obiskovalcev, ob kolesu pa bodo seveda - ne gre drugače - zgradili tudi veliko nakupovalno središče in zabavišče ter razširili promenado ob obali. Zrasel bo tudi razkošni hotel s petimi zvezdicami in stanovanjska soseska.

Vrednost projekta je ocenjena na 1,27 milijarde evrov, gradnja pa se bo začela aprila letos. Prvi gostje naj bi v pogledu na izjemno hitro razvijajoči se Dubaj z višine uživali čez tri leta.

S kolesom oživiti Staten Island
Panoramska kolesa so očitno v teh časih spet v modi, saj Dubaj ni prvi, ki želi turistično ponudbo obogatiti na ta način. Podoben projekt poteka tudi v New Yorku, mestu, ki je že tako polno arhitekturnih zanimivosti, saj je tamkajšnji župan Michael Bloomberg lani razodel načrte za 190 metrov visoko kolo. Gradnja se bo začela leta 2014, kolo pa bo stalo v najbolj zapostavljeni newyorški mestni četrti, na Staten Islandu, blizu kraja, kjer se zasidra sloviti trajekt, ki potnike vozi med Manhattnom in Staten Islandom.

New York Wheel (Newyorško kolo), kot se bo nova znamenitost imenovala, bo imel strateško lego, saj se bo z njega odpiral sijajen pogled na Kip svobode in panoramo spodnjega Manhattna, z njim pa naj bi oživili turistični utrip Staten Islanda.

A kar ima (oziroma bo imel) New York, mora imeti tudi "mesto greha" Las Vegas. Sredi puščave, ob znameniti, z ogromnimi hoteli, igralnicami, restavracijami in trgovinami natrpani ulici The Strip v Las Vegasu, bo namreč zraslo razgledno kolo The High Roller. Visoko bo "le" 167 metrov in bo del novega zabaviščnega kompleksa The Linq, ki ga bodo začeli graditi še letos.

Ko so v Nevadi leta 2011 predstavili načrt, so govorili, da bo to največje panoramsko kolo na svetu, a od takrat sta ga prehitela tako New York kot Dubaj.

Ferrisovo prvo kolo visoko 80 metrov
Zanimivo je, da je 14. februarja rojstni dan praznoval izumitelj takšnega kolesa, George Ferris, zato tej konstrukciji nekateri rečejo tudi Ferrisovo kolo. Na včerajšnji dan bi Ferris praznoval 154. rojstni dan, od njegovih dni pa se je bitka za najvišje kolo izjemno razmahnila, omejitev pa je le nebo. Ferris je prvo takšno kolo sicer postavil za svetovno razstavo v Chicagu leta 1893, takratna znamenitost pa je bila pravi palček v primerjavi z današnjimi velikani, saj je prvo kolo merilo samo 80 metrov.

Kaj je največji čar teh koles - razen očitnega, privabljanja obiskovalcev in povečevanja zaslužka v mestu? "Gre za podobno kategorijo kot boj za najvišjo zgradbo ali najvišji stolp na svetu. Že več kot stoletje poteka tekma, katero mesto oziroma država bo zgradila najvišjega," je dejal Norman Anderson, avtor knjige o Ferrisovih kolesih. In dodal: "Mislim, da bomo slej ko prej prišli do višine 300 metrov."

Takšna kolesa niso priljubljena le v zahodnih državah, ampak tudi v Aziji, kjer je sicer rekorder The Star of Nanchang (Zvezda Nančinga), visok 160 metrov. Tovrstna kolesa pa imajo tudi mnoga druga evropska in azijska mesta, nam najbolj poznano je morda tisto v dunajskem Praterju.

Nekaj panoramskih koles po svetu si oglejte v spodnji galeriji.