K povečanemu obisku muzeja naj bi prispeval tudi film Da Vincijeva šifra. Foto: EPA
K povečanemu obisku muzeja naj bi prispeval tudi film Da Vincijeva šifra. Foto: EPA

Iz muzeja so sporočili, da gre povečanje obiska na račun razgibanih petkovih programov, uspešnih začasnih razstav in niza predavanj dobitnice Nobelove nagrade Toni Morrison.

Muzej je leta 2006 obiskalo okoli 8,2 milijona obiskovalcev v primerjavi s 7,5 milijona leto poprej, so zapisali v Louvru v izjavi.

Povečalo se je tako število domačih kot tujih obiskovalcev, obisk pa v zadnjih letih stalno narašča. V muzeju še vedno ugotavljajo, kateri dejavniki so vplivali na povečanje v letu 2006. Izjava sicer ni omenila morebitnega vpliva filma Rona Howarda Da Vincijeva šifra, ki je v kinematografe prišel maja in je bil deloma posnet v tem svetovno znanem muzeju, vendar so njegovi predstavniki povedali, da so pričakovali povečan obisk ljubiteljev filma.

Ob petkih brezplačno za mladino
Novembra je največ obiskovalcev privabila Toni Morrison z nizom predavanj, branj svojih knjig, prikazom filmov, s koncerti in z razpravami. Muzej je vsak petek obiskovalcem, mlajšim od 26 let, brezplačno odprl svoja vrata za obisk priljubljenih dogodkov, od koncertov do branja poezije.

Med priljubljenimi razstavami je bila tudi velika razstava francoskega slikarja Ingresa, ki je v Louvre privabila kar 379.000 obiskovalcev.