Marin Medak in Huw Kingston bosta preveslala 2.100 km dolgo pot od Tunizije do Turčije. Foto: Twitter Marin Medak
Marin Medak in Huw Kingston bosta preveslala 2.100 km dolgo pot od Tunizije do Turčije. Foto: Twitter Marin Medak

Slovenski avanturist je skupaj z Avstralcem Huwom Kingstonom danes iz Tunizije krenil na 2.100 kilometrov dolgo pot od Tunizije do Turčije. Prvi postanek ju čaka predvidoma naslednji teden na Malti.

Marina in Huwa spremlja tudi Jure Jerman z Arsa, ki odpravo usmerja s kopnega glede na vremensko napoved. Povedal je: "Danes sta štartala z vetrom v nos, ki bo predvidoma šibek. Veslačema pa se vseeno mudi, saj se že v sredini naslednjega tedna obetajo močnejši vzhodni vetrovi. Predvidoma bosta do torka prihodnji teden že na Malti, saj bodo razmere za veslanje kar ugodne. Glede na napoved bo te dni prevladoval zmerni zahodni veter."

Start veslaške pustolovščine po južnem Sredozemlju je bil predviden po 6. februarju, točen datum pa je bil odvisen predvsem od vremenskih razmer, saj je morje zlasti v prvem delu poti do Malte zaradi vetra in valov lahko zelo nevarno.

Za samo veslanje na okoli 2.100 kilometrov dolgi poti, ki ju bo vodila od Tunizije prek Malte, Krete in Cipra do turške Alanye, bosta potrebovala okoli 30 dni, k temu pa je treba prišteti še čas, ki ga bosta porabila za postanke. Ti bodo odvisni tudi od vremena, saj bi bilo ob močnih valovih nevarno stalno veslati, je pred odhodom v Tunizijo ocenil Medak.

Medak in Kingston uporabljata plovilo, ki je pomanjšana verzija tistega, ki ga je Medak z ekipo pred tremi leti uporabil za plovbo čez Atlantik. Z njim bosta veslača skoraj povsem samozadostna, saj je med drugim opremljeno s sončnimi celicami za proizvodnjo električne energije, na voljo pa bosta imela tudi telefon in navigacijo.

Medak je postal znan leta 2012, ko je vodil štiričlansko odpravo, ki so jo poleg njega sestavljali še trije Britanci. V dobrih 45 dneh je preveslala Atlantik od Kanarskih otokov do Barbadosa.