Na otokih nameravajo izboljšati infrastrukturo. Foto: Epa
Na otokih nameravajo izboljšati infrastrukturo. Foto: Epa

Prvi obiski na otočje Paracel bodo mogoči že ta mesec, poroča Reuters. Turisti bodo potovali z ladjo za križarjenje, na kateri bodo jedli in spali, na otoke pa bodo hodili le na oglede, saj (za zdaj) na otočju še ni primerne infrastrukture - tam stoji le en hotel s 56 sobami. Zaradi tega bodo tudi cene potovanj nekoliko višje, je povedal Huang Huaru, direktor turistične agencije v Hainanu.

Otočje Paracel od spopada z Vietnamom leta 1974 nadzoruje Kitajska, sicer pa si ga lasti več držav. V ozemeljske spore so poleg Kitajske vpleteni tudi Filipini, Vietnam, Tajvan, Brunej in Malezija. Na tem območju naj bi bile namreč velike zaloge nafte in zemeljskega plina.

V zadnjih letih se napetosti zaradi ozemlja v Južnokitajskem morju povečujejo, saj Kitajska vse bolj poudarja svoje pomorske zahteve. Lani so v mestu Sanša na otoku Woody Island postavili vojaško postojanko, ki skrbi za nadzor celotnega območja Južnokitajskega morja, vključno z dvema otočjema, ki si jih, tako kot Paracel, lasti več držav. Pred dobrim mesecem pa je Vietnam obtožil Kitajsko, da so streljali na ribiško ladjo. Kitajske oblasti so obtožbe zanikale in sporočile, da je šlo le za svetlobne rakete, s katerimi so ribiče opozorili, da so na njihovem ozemlju.