Direktor Slovenske turistične organizacije Dimitrij Piciga pričakuje, da bodo cilji STO-ja, to je šestodstotna rast števila turistov in štiriodstotna rast prenočitev na letni ravni doseženi oziroma preseženi. Foto: RTV SLO
Direktor Slovenske turistične organizacije Dimitrij Piciga pričakuje, da bodo cilji STO-ja, to je šestodstotna rast števila turistov in štiriodstotna rast prenočitev na letni ravni doseženi oziroma preseženi. Foto: RTV SLO
Terme Čatež
Skupno število gostov v zdraviliščih se je povečalo za 5,6 odstotka, od tega je število domačih gostov zraslo za 5,5 odstotka, število tujih pa za 5,8 odstotka. Foto: RTV SLO

Število prenočitev se je v prvi polovici leta povečalo za sedem odstotkov in znaša 3,33 milijona prenočitev. Od tega se je za osem odstotkov povečalo število tujih gostov, med katerimi je največ Italijanov, sledijo pa Avstrijci, Nemci in Hrvati. Število prenočitev domačih gostov se je povečalo za šest odstotkov.

V STO-ju ugotavljajo, da se je povečalo število gostov s trgov, na katerih so izvedli več oglaševalskih akcij in promocije slovenske turistične ponudbe. Število španskih gostov se je povečalo za kar 43 odstotkov, število ruskih in ukrajinskih gostov pa se je povečalo za 23 oziroma 35 odstotkov. Na španskem trgu je STO predstavljal Ljubljano kot mesto, v katerem so mogoče city break počitnice, v Moskvi so predstavljali predvsem zdravilišča oziroma wellness ponudbo, v Ukrajini pa je so bila v ospredju slovenska Istra in mediteranska zgodovinska jedra.

Za en odstotek je v prvi polovici leta upadlo število britanskih gostov, vendar na STO-ju upajo, da se bo število z uvedbo novih letalskih linij spet povečalo. Se je pa v tem obdobju za 108 odstotkov povečalo število gostov s Finske, za 14 odstotkov število gostov z Nizozemske in za devet odstotkov število turistov iz Belgije.

Uspešna sezona tudi v zdraviliščih
Zdravilišča so v prvi polovici leta povečala število gostov in prenočitev. Zdraviliški hoteli so bili julija 65,8-odstotno zasedeni, apartmaji 67,7-odstotno, kampi pa 63,8-odstotno. Še nekoliko bolja zasedenost se napoveduje za avgust.

Največ gostov v zdraviliščih je bilo julija iz Avstrije, sledili pa so Nemci. Število italijanskih turistov se je povečalo za štiri odstotke, Nizozemcev je bilo 16 odstotkov več, Izraelcev devet odstotkov več, Rusov pa kar 47 odstotkov več kot lani.

Skupno število gostov se je tako povečalo za 5,6 odstotka, od tega je število domačih gostov zraslo za 5,5 odstotka, število tujih pa za 5,8 odstotka.