Turiste privlači Tel Aviv v vseh letnih časih, saj je tamkajšnje milo podnebje tako rekoč idealno: ves čas si lahko na plaži, tudi zabave so na sporedu vse leto. Foto: EPA
Turiste privlači Tel Aviv v vseh letnih časih, saj je tamkajšnje milo podnebje tako rekoč idealno: ves čas si lahko na plaži, tudi zabave so na sporedu vse leto. Foto: EPA
Izraelci slovijo kot postavni moški, kar gotovo ne škodi pri večanju ugleda destinacije. Foto: EPA
Organizatorji do gejev prijaznih potovanj si manejo roke: obisk Tel Aviva vztrajno raste. Foto: EPA

"Tel Aviv je zaželena turistična točka prav zato, ker je tako edinstven. Leži na Bližnjem vzhodu, kjer ni lahko biti gej, in je kot raj na območju, kjer daleč naokrog ne najdeš tako svobodomiselnega mesta," je za Reuters povedal Adir Steiner, programski vodja dogodkov za izražanje gejevskega ponosa v mestu.

Leon Avigad, lastnik do gejev prijaznega hotela Brown, pa dodaja, da je Tel Aviv postal "gejevska meka" in v zadnjih letih se je tam razmahnil turizem. Po njegovih besedah je mesto "dovolj majhno, da je intimno, hkrati pa dovolj veliko, da lahko vsako leto sprejme na stotine tisočev turistov". "Smo svetovljanski, smo zelo zahodnjaško, evropejsko in ameriško usmerjeni, po drugi strani pa nas zaznamujeta toplina in gostoljubnost Bližnjega vzhoda; prav ta kombinacija je tista, ki privlači obiskovalce," je prepričan.

Kaj New York in Berlin, Tel Aviv je tisto pravo!
Ta mesec je Tel Aviv zmagal v anketah letalskega prevoznika American Airlines in spletne strani GayCities.com in zasenčil metropole, kot so New York, Berlin, San Francisco in Amsterdam. Organizatorji "mavričnih" potovanj odtlej ugotavljajo še večje povpraševanje za izlete v Izrael. Že lansko poletje je med Parado ponosa Tel Aviv obiskalo 25 odstotkov ljudi več kot prej.

Kot pravijo turistični delavci, istospolno usmerjeni turisti obiščejo vse "klasične" znamenitosti v Sveti deželi, zvečer pa se vrnejo v žurerski Tel Aviv, ki je le lučaj stran od Jeruzalema, kjer četrtino prebivalstva predstavljajo ultraortodoksni Judje v tradicionalnih črnih opravah.

Geji na potovanjih veliko zapravljajo
A vsem se pestra ponudba umetniških galerij, kavarn, klubov in boemskega življenja na "otoku hedonizma" sredi dežele, kjer so vloge med spoloma strogo začrtane in verske skupnosti živijo strogo ločene druga od druge, ne zdi hvalevredna. Ron Huldai, župan Tel Aviva, kjer gejevski par, ki se po ulici sprehaja z roko v roki, ni nič nenavadnega, pa je ponosen na svoje mesto. Gotovo tudi zato, ker gejevski turisti v Tel Avivu pustijo veliko denarja, saj si privoščijo izbrano hrano in obiskujejo visokokulturne prireditve. Poleg tega da veliko zapravljajo, pa so "mavrični" obiskovalci, kot jim rečejo, tudi ustvarjalci trendov.

Reutersov novinar je obiskal tudi znani telavivski klub Block, kjer nastopajo transvestiti in se na plesišču vrtijo razgreta izklesana moška telesa. Kot ugotavlja, k privlačnosti destinacije gotovo veliko prispeva tudi to, da izraelski fantje veljajo za zelo postavne, po besedah transvestita Zione Patriota naj bi bili kar "najlepši na svetu".