Tinkara bo prva zasadila vrtnico v gredico slavnih. Foto: Reuters
Tinkara bo prva zasadila vrtnico v gredico slavnih. Foto: Reuters
Vrtnica Portorož
Njena največja posebnost so cvetovi, ki odtenek spreminjajo od žareče oranžne in rumene do rožnate. Foto: Organizator

Gre za letošnjo novost festivala, saj bo odslej vsako leto ena izmed znanih osebnosti deležna te časti, da zasadi vrtnico z registriranim imenom Portorož. Tako bo v Portorožu kmalu začela rasti gredica slavnih, so pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

Na festivalu bodo poleg stojnic s cvetjem, vrtnicami, dišavnicami in izdelki domače obrti obiskovalcem ponudili tudi kulinarične mojstrovine iz vrtnic.

Tako danes kot v nedeljo se bodo obiskovalci lahko podali na voden ogled portoroških parkov ali na sprehod do Forma Vive, ki bo vključeval ogled oljčnika na Seči in obisk vrta kaktusov.

Potekale bodo tudi številne delavnice za otroke in odrasle. Danes bo krajinska arhitektka Nina Froggatt predstavila značilne mediteranske elemente, s katerimi lahko ustvarimo prijeten bivalni vrt. V nedeljo pripravljajo delavnico o izdelovanju šopkov in ikeban.

Na festivalu se bo odvilo tekmovanje za najlepši vrt, ki je letos razširjeno na vso piransko občino. Zmagovalca bodo razglasili v nedeljo, takoj za tem pa bodo podelili tudi grb odličnosti v turizmu.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji kulinaričnih posebnosti. Tako bodo lahko okusili marmelado in čokolado iz vrtnic ter izbirali med bogato ponudbo naravnih sadnih sokov in koktejlov iz vrtnic.

Vse dejavnosti festivala bodo brezplačne.