Izrael vsako leto obišče velika množica romarjev z vsega sveta. Foto: EPA
Izrael vsako leto obišče velika množica romarjev z vsega sveta. Foto: EPA
Cerkev v Betlehemu
Izrael se ponaša z veliko zgodovinskimi spomeniki. Foto: EPA

Od začetka spopadov se je s severa Izraela začasno preselilo 300.000 od milijona prebivalcev, številni pa so v zakloniščih. Veliko škodo je utrpel tudi turizem, saj je pot v Izrael na vrhuncu sezone v juliju in avgustu odpovedalo že 20 odstotkov tujcev.

Letos so pričakovali 2,5 milijona turistov, kar je blizu rekordu iz leta 2000, ko je bilo v Izraelu 2,7 milijona turistov. Istega leta je judovsko državo obiskal tudi papež Janez Pavel II. Sever Izraela, posebej območje galilejske regije, je zelo priljubljen med turisti, saj naj bi tam Jezus storil številne čudeže.

Pred spopadom so ekonomisti že drugo leto zapored napovedovali več kot petodstotno gospodarsko rast, zdaj le še štiriodstotno. Škodo do zdaj ocenjujejo na 2,3 milijard dolarjev.

Izraelski finančni minister, Abraham Hirchson, je v ponedeljek predstavil načrt za odpravo oziroma zmanjšanje škode v turizmu in kmetijstvu, ki zajemata pomemben del gospodarstva v državi. Kolikšna sredstva bo država namenila posameznikom, za zdaj še ni znano, je pa gotovo, da bodo pomoči deležni vsi kmetje v pasu devet kilometrov od libanonske meje. Izraelci ta del imenujejo "območje ognja" oz. "line of fire".