Ljubljanski mestni svet je potrdil odlok o določitvi turistične takse, ki bo po novem poenotena. Foto: BoBo
Ljubljanski mestni svet je potrdil odlok o določitvi turistične takse, ki bo po novem poenotena. Foto: BoBo

Skok bo še večji pri sobodajalcih, ki so doslej plačevali 0,63 evra. Mestni svetniki so namreč po poročanju Radia Slovenija odpravili 50-odstotne olajšave za sobodajalce, avtokampe in mladinske hotele. Tako bo turistična taksa po novem enaka za vse vrste nastanitev. Tri evre in 12 centov na dan na enega turista se sicer ne sliši veliko, za mlajše popotnike pa vendarle nekaj.

Poleg dviga turistične odlok s 1. januarjem 2019 uvaja novo, promocijsko takso, ki jo predvideva zakon o spodbujanju razvoja turizma in ki bo predstavljala 25 odstotkov turistične takse, tako da bo skupna višina takse 3,12 evra. Promocijska taksa bo namenjena načrtovanju in izvajanju trženja ter promociji celovite turistične ponudbe Slovenije, denar pa bo prejela Slovenska turistična organizacija.

Vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik je ob tem dodal, da je dvig turistične takse nujen, saj bo le tako mogoče zagotoviti dodatna sredstva za spodbujanje razvoja turizma, kar je nujno za doseganje razvojnih ciljev in projektov, opredeljenih v Strategiji razvoja turistične destinacije Ljubljana 2014—2020.

V NSi-ju so z dopolnilom predlagali, da bi bili plačila turistične takse v celoti med drugim oproščeni študentje iz tretjih držav, ki so prejemniki državne štipendije ali so udeleženci organizirane mobilnosti v programih EU-ja, a so svetniki dopolnilo zavrnili.

Zlasti med svetniki opozicije je bilo slišati pripombe glede visoke spremembe turistične takse pri sobodajalcih. Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da so imeli na občini tehtno razpravo o tem, ali bi z višine 2,5 evra izločili hostle in sobodajalce, a bi se te izjeme nato širile. Po premisleku so jo poenotili. So pa po besedah župana ugotovili, da nekateri hoteli štiri leta niso plačevali te takse in bodo zdaj kaznovani.