Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, je prejela še eno nagrado. Foto: BoBo
Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, je prejela še eno nagrado. Foto: BoBo

Zlato jabolko je priznanje za odlične dosežke pri razvoju turizma, ohranjanje kulturne, naravne in zgodovinske dediščine, njeno vključevanje v turistično ponudbo ter izstopajoče primere vpeljevanja principov trajnostnega razvoja v turizem. "Novo priznanje mednarodne strokovne javnosti spet potrjuje delovanje v pravi smeri in kakovostno ponudbo v prestolnici," so sporočili iz Turizma Ljubljana.

Predlog za podelitev zlatega jabolka Ljubljani, zeleni prestolnici Evrope 2016, je podal FIJET - Društvo turističnih novinarjev Slovenije. Ljubljano je v sklopu drugih predlogov obravnavala komisija za dodelitev zlatega jabolka, kot končno nagrajenko pa jo je potrdil svet direktorjev nacionalnih turističnih organizacij FIJET, ki ga sestavlja več kot 20 priznanih turističnih novinarjev z vsega sveta.

Nagrado bo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću predal predsednik združenja FIJET Tijani Haddad na slavnostni prireditvi v Narodni galeriji.

Turizem Ljubljana bo priložnost izkoristil tudi za dodatno promocijo; Haddada ter člane komisije za dodelitev zlatega jabolka bodo namreč popeljali na ogled Ljubljane in dela osrednjeslovenske regije. V soboto bodo predstavniki FIJET v Šmartinskem parku v Ljubljani zasadili avtohtono sorto jablane, ki bo Ljubljančane in obiskovalce v prihodnje spominjala na prejeto priznanje.

Jabolko tudi za Postojnsko jamo in Pot miru
Združenje FIJET nagrade podeljuje od leta 1970 in je nagradilo 47 organizacij, držav, mest, podjetij ali posameznikov. V Sloveniji sta jo doslej prejela Fundacija Poti miru v Posočju leta 2012 za obnovo, vzdrževanje in predstavitev zgodovinskih obeležij prve svetovne vojne v izobraževalne in turistične namene ter družba Postojnska jama leta 2014 za upravljanje z jamo na osnovi principov trajnostnega turističnega razvoja s ciljem, da bi ohranila to izjemno naravno turistično znamenitost za prihodnje generacije.