Ugodna razporeditev dela prostih dni je marsikoga spodbudila h krajšemu dopustu v naravnih zdraviliščih. Foto: BoBo
Ugodna razporeditev dela prostih dni je marsikoga spodbudila h krajšemu dopustu v naravnih zdraviliščih. Foto: BoBo

Slovenska turistična organizacija je tako sporočila, da slovenski turistični kraji med prihajajočimi prazniki pričakujejo veliko domačih turistov, obetajo pa si tudi dober obisk tujih gostov. V Kranjski Gori in v Ljubljani napovedujejo 50-odstotno zasedenost nastanitvenih zmogljivosti, hoteli v občini Piran in v slovenskih naravnih zdraviliščih pa so za ta konec tedna večinoma polno zasedeni.

Se že zdaj odpravljate na pot? Preverite cestne informacije in vremensko napoved.

Na Bledu ob prihajajočem koncu tedna zaradi bližine italijanskih praznikov pričakujejo veliko italijanskih turistov. Tujih gostov bo največ tudi za 1. maj, medtem ko se bodo slovenski dela prosti dnevi najbolj odrazili v družinskem hotelu Savica, ki s programom za najmlajše privablja veliko domačih gostov.

Bled upa na dnevne obiskovalce
Na Bledu podobno kot v Bohinju pričakujejo veliko dnevnih obiskovalcev in tudi gostov iz sosednjih držav z rezervacijami v zadnjem hipu, če bo vreme lepo. Podobno pričakujejo tudi v Kranjski Gori, kjer imajo v primerjavi z lanskim letom trenutno manj rezervacij, s približno polovično zasedenostjo hotelskih zmogljivosti, medtem ko je zasedenost zasebnih namestitev še nižja.

Tako kot v Kranjski Gori tudi v Ljubljani upoštevajoč rezervacije pričakujejo 50-odstotno zasedenost nastanitvenih zmogljivosti. V Piranu in Portorožu pa se za ta konec tedna že obeta polna zasedenost hotelov, pri čemer prevladujejo domači in nemško govoreči gosti. Za 1. maj je tudi na Obali še mogoče dobiti proste sobe.

V zdraviliščih bo največ domačinov
Podobno velja za slovenska naravna zdravilišča, kjer je od 1. do 6. maja prav tako še na voljo nekaj turističnih sob. V zdraviliščih bodo prevladovali domači gosti, sledijo pa jim turisti iz Italije, Avstrije, Nemčije in Hrvaške. Pričakovana otoplitev se bo prekrivala z odprtjem zunanjih bazenskih kompleksov, ki bodo obogatili ponudbo zdravilišč.