Valižan je povedal, da se že veseli ponovnega obiska Slovenije. Foto: Postojnska jama, d. d.
Valižan je povedal, da se že veseli ponovnega obiska Slovenije. Foto: Postojnska jama, d. d.
38-milijonti obiskovalec Postojnske jame

V slovenskem turističnem biseru znova štejejo milijone – milijone obiskovalcev namreč. Postojnsko jamo je danes dopoldne obiskal že 38-milijonti obiskovalec. To je Tomos Terfel iz Walesa, ki mu je dopust v Sloveniji za rojstni dan podarilo njegovo dekle. Par si je danes ogledal Postojnsko jamo in Predjamski grad, izlet pa si bosta gotovo zapolnila za vedno.

Za posebnega obiskovalca so v Postojnski jami priredili jamski šov, ki so ga organizirali v sodelovanju z Magičnim gledališčem Serpentes, dogodek pa so s spektakularnimi spusti popestrili tudi jamarji.

Nagrajenec je prejel bon za oddih za konec tedna v Cerknem, ki vključuje sproščanje v termah hotela Cerkno in smučanje. V Postojnski jami ob tem niso pozabili na Terfelovo dekle, ki je "zakrivila" potovanje v Slovenijo, saj nagrada velja tudi zanjo, so sporočili iz Postojnske jame. Nagrado je srečnemu paru izročil prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.

Za Terfela, ki je ob omenjeni nagradi prejel tudi stekleno človeško ribico, je današnji dan drugi dan njegovega obiska v Sloveniji. Nagrajencu se po navedbah Postojnske jame sanjalo ni, da bo že drugi dan dopusta v Sloveniji tako popoln in nepozaben. Ob tem je navdušeno priznal, da ne more verjeti, da se to dogaja, veseli pa se tudi "izgovora" za ponovni obisk Slovenije, ko se bo morda končno naučil smučati.

Rekorden obisk
Postojnska jama je sicer tradicionalno obdarila tudi srečna osmoljenca obiskovalca, ki sta jamo obiskala tik pred 38-milijontim obiskovalcem in za njim. Oba sta prejela človeški ribici iz idrijske čipke in monografijo Postojnske jame. Tako 38-milijonti kot oba osmoljenca so se slovesno vpisali v zlato knjigo obiskovalcev, kamor se že 200 let vpisujejo najimenitnejši obiskovalci Postojnske jame.

Znamenitosti, ki sodijo v Park Postojnske jame (Postojnska jama, Vivarij, Expo in Predjamski grad), imajo tudi letos rekorden obisk. Potem ko so na današnji dan lani ravno preskočili milijon v skupnem številu obiskovalcev, so jih letos do srede našteli že skoraj 1,14 milijona, kar predstavlja približno 14-odstotno rast.

"Predvidevamo, da bomo do konca leta v vseh znamenitostih Parka Postojnske jame našteli več kot 1,2 milijona obiskov, kar je več kot primerljivo z leti pred osamosvojitvijo, ki so bila po številu obiskovalcev najuspešnejša," so še navedli v Postojnski jami, ki bo prihodnje leto počastila 200-letnico odkritja najlepših delov jame.

38-milijonti obiskovalec Postojnske jame