V Pulju se lotevajo obsežnega turističnega projekta. Foto: Rok Omahen
V Pulju se lotevajo obsežnega turističnega projekta. Foto: Rok Omahen

Do naslednje poletne turistične sezone bodo po pojasnilih lastnika družbe Kermas vlaganja Danka Končarja na enem izmed treh otočkov v puljskem zalivu zgradili marino s 400 privezi. To je prva faza projekta, ki je vredna 19,5 milijona evrov, v sklopu marine pa bodo tudi restavracija, bar, muzej in parkirišče.

Nato se bodo lotili gradnje "suhe" marine v nekdanjem kamnolomu, ki je ocenjena na 22 milijonov evrov – poleg 1000 mest za plovila na kopnem obljubljajo še dodatnih 150 privezov ob morju.

V tretji fazi bo zgrajen hotelski kompleks s tremi poslopji, v katerih bo 98 sob. Celotno območje projekta v velikosti 42 hektarjev je nekoč uporabljala mornarica nekdanje jugoslovanske armade (JLA).

Končar, eden najbogatejših Hrvatov, je projekt pripravil že leta 2010, a se je uresničitev zavlekla predvsem zaradi konservatorjev, ker je bilo območje nekdanjega vojaškega oporišča pred štirimi leti razglašeno za območje kulturne dediščine.

Projekt je mišljen kot del večjega projekta Brioni Riviera, ki predvideva preureditev kar 262 hektarjev zemljišč ob obali pri Pulju in na Brionih v elitni turistični kompleks, ki bo imel pristanišče za megajahte, kongresno središče in vrsto hotelskih namestitev za elitni turizem. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na več kot 200 milijonov evrov.