Pariška plaža vsako leto razveseljuje približno štiri milijone obiskovalcev. Foto: EPA
Pariška plaža vsako leto razveseljuje približno štiri milijone obiskovalcev. Foto: EPA

Trikilometrski odsek ceste ob Seni v središču francoske prestolnice bo za promet zaprt do 21. avgusta, namesto avtomobilov pa so se ob Seni naselili pesek, sončniki, ležalniki, viseče mreže in palme.

Plažo so v Parizu prvič odprli leta 2002, v šestih letih pa si je pridobila veliko oboževalcev med domačini in turisti, saj jo vsako leto obišče približno štiri milijone obiskovalcev. Ti lahko uživajo v soncu, brezplačnih koncertih, športnih prireditvah in številnih drugih dogodkih. Parizu so sledila tudi druga evropska mesta, ki so v svojih središčih postavila plažo, med njimi Bruselj, Praga, Amsterdam, Berlin, Rim, Budimpešta in Madrid.

Častni koncert ob odprtju plaže
Letošnje odprtje pariške plaže pred mestno hišo je pospremil koncert orkestra in 120 pevcev, v čast polletnega francoskega predsedovanja Evropski uniji pa je orkester izvedel deveto Beethovnovo simfonijo, katere del je tudi Oda radosti, uradna himna Evropske unije. Koncertu je sledil množični piknik po vsej dolžini plaže ob Seni.

Letošnja novost pariške plaže je, poleg že omenjene plaže ob Seni, še kilometer dolga plaža ob kanalu Saint-Martin na severu Pariza, kjer bodo potekale različne športne dejavnosti, od veslanja pa do jadranja in plesa. Za plažo so letos pariške mestne oblasti porabile več kot 2.000 ton peska, kar je kar dvakrat več kot lani, vse skupaj pa bo francosko prestolnico stalo dva milijona evrov.

B. T.