Donald Sutherland se je mudil v butičnem hotelu San Rocco v Brtonigli. Foto: Hotel San Rocco
Donald Sutherland se je mudil v butičnem hotelu San Rocco v Brtonigli. Foto: Hotel San Rocco
Petzvezdični hotel Lone, kjer je ekipa bivala v Rovinju, je priljubljen tudi med Slovenci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Goran Višnjić v akciji v Opatiji. Foto: Twitter Milenij hoteli

Ekipa z Višnjićem, Sutherlandom, Williamom Fitcherjem in Elizabeth Mitchell na čelu je požela veliko pozornosti turistov in prebivalcev Opatije, kjer so posneli večino kadrov.

Ekipa je bila nastanjena v hotelu Ambasador tik nad slovito promenado Lungomare, ki se je za nekaj dni spremenila v snemalno lokacijo. Kamere so se selile iz Opatije v bližnji zaselek Volosko, sicer dom Plavega podruma, ene najboljših restavracij na Hrvaškem, pa v Lovran in v Mošeničko Drago.

Nazadnje v Istri leta 1970
Paparaci so Sutherlanda, 79-letno kanadsko filmsko legendo, ki je nazadnje na Hrvaškem snemal pred dolgimi 45 leti (vojni film Kelly's Heroes, posnet v Vižinadi), med drugim ujeli tudi na terasi priljubljenega opatijskega hotela Milenij, s katere se razteza pogled na Kvarner.

Mimogrede, 42-letni Višnjić, nekdanji zvezdnik Urgence, ki ga imajo številni za najbolj seksapilnega Hrvata, je doma nazadnje snemal pred desetimi leti (serijo Dolga mračna noč, op. a.).

Hrvaški mediji so takoj pohiteli napisat, da je snemanje kriminalne serije, katerih prejšnji dve sezoni so snemali v Pragi, Parizu in Bolgariji, zanje velika reklama. Ob tem niso pozabili pripisati, da vse več turistov izbira za destinacijo svojega oddiha kraj, kjer snemajo katero izmed njim ljubih serij.

Hrvati že vedo, saj jim je v Dalmacijo trume turistov prinesla prav izjemno priljubljena serija Igra prestolov, ki jo že od leta 2011 snemajo (tudi) tam.

Selitev v Rovinj
Nad Hrvaško so navdušeni tudi filmarji. "Ljudje so topli, snemalne lokacije prekrasne, osebje odgovorno, niso vsiljivi, tu se lahko dela v miru v odličnih pogojih. Opatija je prekrasna za snemanje," je Hrvatom pihal na dušo Rick McCallum, lastnik Film Uniteda, ki mu naša južna soseda tako ugaja, da je že leta 2000 celo kupil hišo na Braču. "Gre za izredno deželo, ki se mora pokazati svetu," je dejal McCallum za HRT.

Iz Opatije se je snemalna ekipa preselila v Rovinj, kjer so snemali na vseh glavnih točkah tega slikovitega obmorskega mesteca, med drugim so zavzeli tudi priljubljeno in trendovsko taverno Kantinon ob nabrežju.

Ker je za glavne zvezdnike dobro samo najbolje, so bili nastanjeni v Loneju, prvem hrvaškem dizajnerskem hotelu, v teh dneh pa sta vsaj Sutherland in Višnjić bivala v butičnem hotelu San Rocco v Brtonigli, enem najboljših (tudi kar se tiče kulinarike) sploh v Istri. Da sta slavna gosta pri njih, so z dokaznima fotografijama objavili kar lastniki San Rocca sami.
Serija Crossing Lines spremlja strokovnjake elitne ekipe Mednarodnega kazenskega sodišča, nekakšne evropske različice FBI-ja, ki preiskuje najtežje primere in lovi najnevarnejše zločince po vsej Evropi.