Cela Slovenija je pohodniški hit! Bodite dejavni in se udeležite katerega izmed številnih pohodniških festivalov, ki se bodo te dni začeli po Sloveniji. Foto: Na lepše
Cela Slovenija je pohodniški hit! Bodite dejavni in se udeležite katerega izmed številnih pohodniških festivalov, ki se bodo te dni začeli po Sloveniji. Foto: Na lepše
Prvi ultra trail Vipavska dolina. Povabilo je namenjeno tekačem, ki želite preizkusiti in okusiti 3 razdalje: 100 km, 50 km in 25 km. Organizatorji obljubljajo, da boste spoznali Vipavsko dolino v vsem sijaju: od nepozabnih razgledov, plezanja, vipavske kulinarike do gostoljubnih domačinov. Foto: Na lepše
Bosopeti pohodniki bodo v Brdih na svoj račun prišli 30. maja, ko bo organiziran prvi bosonogi pohod. Trase so narejene v sodelovanju s planinskim društvom, organizatorji pa obljubljajo, da je teren prijazen do bosih nog. Foto: Na lepše

S projektom Slovenija hodi skuša pridobiti prepoznavnost kot dežela pohodništva. Združenje Pohodništvo & kolesarjenje se trudi z enotno promocijo povečati število obiskovalcev, prenočitve v destinacijah in v specializiranih pohodniških namestitvah.

Ravno v tem času se povsod po Sloveniji začenjajo pomladni pohodniški festivali. Prva prireditev, ki bo v okviru projekta Slovenija hodi, bo potekala v Goriških brdih od 11. do 19. aprila v organizaciji Zavoda za turizem, podjetništvo, šport in kulturo Brda. Brda se namreč na račun lege in sredozemskega podnebja že v zgodnji pomladi prelevijo v pohodniško destinacijo. Odprtje pohodniške sezone se bo začela po briškem delu poti Alpe Adria Trail, sledil bo zelo uspešen produkt trekinga z osli, 19. aprila pa pripravljajo tudi Eco maraton Brda – Collio - čezmejni tek po italijanski in slovenski strani Brd. Eden izmed novih produktov, ki bo zaživel 30. maja, pa je tudi bosonogi pohod. Bosi boste lahko hodili med vinogradi in po že obstoječih pohodniških poteh, pri čemer bodo poti za bosopete prilagojene bosim nogam.

Za Brda se zdi, da so v tem trenutku destinacija, ki je pri nas najbližje zelenemu turističnemu produktu. Njihova rdeča nit je čezmejni turizem. Ponujajo 7 tematskih poti, ki so poimenovane po starih sortah češenj, skozi Brda potekata 2 etapi uspešne poti Alpe Adria Trail, tržijo pa tudi izdelane pohodniške pakete. Tako so lani ugotovili povečano število prenočitev - ravno na račun pohodništva - kar bi bilo še pred desetletjem nepredstavljivo.

Turistična renesansa pa se dogaja tudi v Vipavski dolini, ki je - ne glede na bogato ponudbo - dolgo veljala zgolj za tranzitno pot proti Italiji oziroma proti uspešnejšim Goriškim brdom. 8. maja se tako produktu pohodništva pridružuje projekt Vipava ultra trail. Gre za festival Vipavska dolina 360 stopinj, ki bo trajal vse do 17.maja. Organizatorji so povezali gorski tek s pohodništvom, alpinizmom, športnim plezanjem in kulinariko. Festival bo tekmovalne narave, trasa pa nam ponuja čisto drugačno panoramsko podobo Vipavske doline, kot smo je vajeni sicer.

Pohodništvo drugačnih barv pa se nam ponuja tudi prek Slovenske treking lige. Tu je hoja dosmrtna avantura, ki vključuje serijo dogodkov, v sklopu katerih udeleženci prepoznavajo svojo iznajdljivost in občutek za orientacijo. Nadzorne točke na trasah kažejo na pravo pot, ki sicer poteka zunaj označenih stez. Čeprav so dogodki Slovenske treking lige tekmovalne narave, pa so namenjeni predvsem druženju, zabavi in spoznavanju znamenitosti ob trasi določenega kraja. Pri tem organizatorji tudi izpostavljajo poti, ki so manj znane in (še) niso postale del množičnega turizma.

Vabljeni k ogledu oddaje Na lepše, kjer tokrat izpostavljamo produkt hoje, trenutno najbolj množične rekreacijske dejavnosti pri nas.