Konec pitja po slamicah. To je ukrep več kot 30 turističnih agencij, ki ponujajo ogled Velikega koralnega grebena z ladjico. Foto: Reuters
Konec pitja po slamicah. To je ukrep več kot 30 turističnih agencij, ki ponujajo ogled Velikega koralnega grebena z ladjico. Foto: Reuters
Zaradi onesnaženosti morij pogine vedno več živali, pred odmiranjem pa niso varne niti korale. Foto: Reuters

Konec pitja po slamicah. To je ukrep več kot 30 turističnih agencij, ki ponujajo ogled Velikega koralnega grebena z ladjico. "Prepoved slamic je dober in praktičen ukrep. To lahko storimo hitro, ne bo pretežko, bo pa zelo vplivalo k zaščiti koralnega grebena," je povedal Brian Hennessy, lastnik turistične ladjice.

V Avstraliji so slamice namreč zelo priljubljene; vsak dan jih uporabijo kar 10 milijonov, pogosto pa te - tako kot tudi drugi plastični odpadki - končajo na tamkajšnjih plažah ali pa v morjih.

"Ljudje sploh ne pomislijo na to, da ne bi uporabljali slamice. Dobijo jo v pijači in sploh ne razmišljajo o njenem vplivu na okolje in o tem, da bo slamica na svetu dlje kot oni sami," pravi pobudnica akcije Nicole Nash.

Zaradi onesnaženosti morij pogine vedno več živali, pred odmiranjem pa niso varne niti korale. Tako denimo koralne grebene v azijskem delu Tihega oceana prekriva več kot 11 milijard kosov plastike. "89 odstotkov koral, ki so v stiku s plastiko, je obolelih. Od koral, ki niso v stiku s plastičnimi odpadki, pa jih je obolelih le 4 odstotke," pojasnjuje Joleah Lamb z Avstralskega centra za raziskovanje koralnih grebenov.

V svetovna morja vsako leto zmečemo kar osem milijonov ton plastike, njeni delci pa ob vrnitvi v prehranjevalno verigo nemalokrat končajo tudi na krožniku glavnega onesnaževalca - človeka.

Plastika ogroža Veliki koralni greben
Plastika ogroža Veliki koralni greben