Neskončna stepa in visoke gore, mogočna, skoraj 3.500 kilometrov dolga reka Jenisej, jurte in muzeji na prostem - slikovita ruska republika Hakasija, ki je sicer pomembna industrijska regija, se želi vpisati tudi na turistični zemljevid Rusije. Foto: Reuters
Neskončna stepa in visoke gore, mogočna, skoraj 3.500 kilometrov dolga reka Jenisej, jurte in muzeji na prostem - slikovita ruska republika Hakasija, ki je sicer pomembna industrijska regija, se želi vpisati tudi na turistični zemljevid Rusije. Foto: Reuters
Številni turisti obiščejo Hakasijo zaradi njenih muzejev na prostem, ki se raztezajo na ogromnih površinah. V njih si je mogoče ogledati več tisoč let stare petroglife ali tako imenovane skalne rezbarije in nenavadne kamnite spomenike. Foto: Reuters
Tradicionalno oblačilo v republiki Hakasiji. Foto: Reuters

Neskončna stepa in visoke gore, mogočna, skoraj 3.500 kilometrov dolga reka Jenisej, jurte in muzeji na prostem – slikovita ruska republika Hakasija, ki je sicer pomembna industrijska regija, se želi vpisati tudi na turistični zemljevid Rusije.

"Za razvoj zdraviliškega turizma imamo sanatorije in zdravilno blato. Povpraševanje po njem bo zagotovo veliko. Privabiti moramo turiste, ki bodo pri nas ostali en teden, ne pa le dan ali dva," je povedala Tatjana Paul, ministrica za gospodarski razvoj v republike Hakasiji.

Gostoljubni Hakasi goste sprejmejo s kiselkastim mlečnim napitkom ajran in pecivom iz ječmena, talgan. Turistična ponudba se širi, idej ne manjka. "Prednost imajo kulturni spomeniki in muzeji. Najnaravnejša oblika te kulturne dediščine so muzejski rezervati in muzeji na prostem," je povedala Irina Brajm, namestnica ministra za kulturo v republiki Hakasiji.

Številni turisti obiščejo Hakasijo zaradi njenih muzejev na prostem, ki se raztezajo na ogromnih površinah. V njih si je mogoče ogledati več tisoč let stare petroglife ali tako imenovane skalne rezbarije in nenavadne kamnite spomenike.

V Hakasiji še vedno živ šamanizem
V Hakasiji, v kateri je še vedno živ šamanizem, so odkrili več kot 33 tisoč arheoloških najdišč. Številne so razglasili za kulturne spomenike. "Pred 2.500 leti so tukaj živeli ljudje. Podobo stepe so popolnoma spremenili. Pojavilo se je ogromno kurganov. Kurgan je bil za tiste čase zahtevna zgradba. Pokojniku naj bi omogočil odhod na oni svet. Bil je dom pokojnika," pravi Leonid Gorbatov, direktor muzeja Kamnita mati, ki je odličen poznavalec zgodovine in običajev Hakasov. Je tudi šaman, ki v pogovoru z obiskovalci pogosto poudari, da so njihovi predniki živeli v harmoniji z naravo in duhovi. "Kaj nam daje šamanizem? Šamanizem spodbuja zavedanje, da je človek del narave. Vse druge vere trdijo, da je človek vladar narave. Zavedati se moramo, da je tudi človek, tako kot zvezda, trava, muha ali kamen, del narave," je povedal Gorbatov.

Kako so na območju te južnosibirske republike živeli ljudje pred več tisoč leti, kakšna je bila njihova kultura, si lahko domačini in obiskovalci ogledajo tudi v Zgodovinskem muzeju Hakasije. Najzanimivejši so megaliti in stele iz bronaste dobe. "Te skulpture so bile izklesane za obredne namene. Ob nekaterih so našli kamnita svetišča. Tja so ljudje prinašali žrtvene darove," pa je za konec povedala umetnostna zgodovinarka Kunari Tjundeševa.

Največji megalit je težek skoraj pet ton, na ogled pa so tudi drugi zgodovinski predmeti, ki so jih našli v Hakasiji.

Vlasta Jeseničnik, TV Slovenija

Reportaža iz južnosibirske republike Hakasije