Treba bi bilo zamenjati peč, toplovod, okna, fasado in izolacijo. Foto: BoBo
Treba bi bilo zamenjati peč, toplovod, okna, fasado in izolacijo. Foto: BoBo

Vila Bled je bila zaradi velike energetske potratnosti že v preteklih letih pozimi zaprta, saj so bili stroški ogrevanja previsoki. V Javnem gospodarskem zavodu Brdo - Protokolarne storitve RS, kjer so lansko jesen prevzeli vilo v upravljanje, upajo, da bodo ob koncu sezone vedeli, ali bo vila prejela sredstva za energetsko prenovo.

Po tem, ko so novi upravljavci natančno pregledali stanje vile, so se zavzeli za njeno takojšnjo energetsko sanacijo. Ker ni bilo jasno, kdaj bi lahko prejeli potrebna sredstva in začeli prenovo, so z odločitvijo, ali spomladi vilo vendarle odprejo, dolgo čakali. Prejšnji mesec so se vendarle odločili, da poletne sezone ne bodo zamudili in bosta hotel ter restavracija prihodnjih pet mesecev odprta.

"Vilo Bled odpiramo z namenom, da pripomoremo k turistični sezoni Bleda, saj ima vila izjemen pomen za njegovo prepoznavnost," pojasnjuje direktorica JGZ Brdo Iris Kociper Haas in dodaja, da je vloga za odobritev evropskih sredstev za sanacijo vile še v reševanju. Energetska prenova bi bila po njenem mnenju nujna, vključevala pa bi zamenjavo peči, toplovoda, oken, fasade in izolacije. Pri tem bi pazili na ohranitev zunanjosti in notranjosti vile, ki je zaščitena kot kulturni spomenik.

Ob ponovnem odprtju vile na JGZ Brdo za čas poletne sezone iščejo nove sodelavce, ki bi bili zaposleni za določen čas. V petek se je že iztekel javni razpis za odprta delovna mesta. Zaposlili bodo 16 ljudi, delo v Vili Bled pa bodo organizirali in koordinirali tudi s pomočjo redno zaposlenih v JGZ Brdo, ki skrbijo za slovenske protokolarne objekte. Od prejšnjega najemnika Sportine Turizem so odkupili tudi inventar, tako da lahko zdaj vila nemoteno sprejema goste.

Zaradi negotovosti glede delovanja v letošnji poletni sezoni, vile sicer niso mogli tržiti. Tako so izgubili mogoče skupine gostov in organizacijo porok, sezono pa bodo reševali s stalnimi gosti, ki se redno vračajo. "Prava škoda pa bi bila predvsem, če bi zdaj telefoni v vili zvonili v prazno," je prepričana direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, ki zato odločitev o odprtju Vile Bled toplo pozdravlja.

"Brez Vile Bled bi bil blejski turizem resnično okrnjen," je poudarila Štravs Podlogarjeva, ki sicer meni, da bi bil za vilo dobrodošel tudi dober strateški partner, predvsem kakšna svetovno priznana hotelska veriga. To bi kakovost celotne turistične ponudbe Bleda dvignilo na višjo raven, je prepričana.