Na letališče Charleroi bo Wizzair letel dvakrat tedensko, na Luton pa trikrat tedensko. Foto: MMC RTV SLO
Na letališče Charleroi bo Wizzair letel dvakrat tedensko, na Luton pa trikrat tedensko. Foto: MMC RTV SLO
Wizzair
Na novinarski konferenci so razkrili tudi prihodnje načrte, ki jih ima Wizzair s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Z omenjenima povezavama se Wizz Air po šestih letih vrača v Ljubljano na Letališče Jožeta Pučnika. Na letališče Charleroi, južno od Bruslja, bo začel leteti 29. oktobra, na londonski Luton pa 30. oktobra.

Če bosta povezavi zaživeli, namerava prisotnost v Ljubljani še okrepiti - slovensko prestolnico želi povezati predvsem z zahodno in severno Evropo, državami Beneluxa, Španijo in Italijo. V prvem letu si letalski prevoznik obeta 70.000 potnikov, in če bo šlo vse po načrtih, bo nato dodal še več lokacij, so razkrili njegovi predstavniki na novinarski konferenci.

Če bo teh destinacij v prihodnosti pet ali več, bo to pomenilo, da bo vsaj eno letalo podjetja Wizz Air ves čas na letališču Jožeta Pučnika. To pomeni tudi nova delovna mesta za slovenske pilote in kabinsko osebje - po ocenah naj bi bilo teh delovnih mest 70. Nova delovna mesta naj bi že kmalu sprožili tudi prihodi vse več turistov iz Londona in Bruslja.

Na Aerodromu Ljubljana so zadovoljni
Z vnovično vzpostavitvijo sodelovanja z Wizz Airom je zadovoljen tudi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. Spomnil je, da se v letalski industriji dogajajo zelo velike spremembe. "Pomembno je, da ključni trije nizkocenovni prevozniki ostajajo in celo rastejo. Med njimi je tudi Wizz Air," je dejal in dodal, da pomeni vstop Wizz Aira ključno prelomnico v nadaljnjem razvoju ljubljanskega letališča.

"Namen ponovnega sodelovanja z Wizz Airom ni vrnitev istih dveh linij, ampak širitev posla in vzpostavitev resnejše baze v Ljubljani, ki bi celotni regiji ponujala prevoze tudi na trge, ki jih zdaj z našega letališča ni," je povedal Skobir. Če bi sodelovanje z Wizz Airom uspelo, bi to pozitivno vplivalo tudi na slovenski turizem ter na sodelovanje med madžarskim prevoznikom in Adrio Airways Tehnika, je še dodal.

Wizz Air leti na 73 letališč
Madžarski prevoznik je v preteklem poslovnem letu, ki se je izteklo konec marca, prepeljal več kot 11 milijonov potnikov, v tekočem poslovnem letu pa jih želi prepeljati 12 milijonov. Podrobnosti o finančnih rezultatih v družbi ne želijo razkriti, pravijo pa, da je bilo preteklo poslovno leto njihovo najbolj dobičkonosno do zdaj - ustvarili so 40 milijonov evrov dobička. Wizz Air s 15 baznih letališč v osmih državah srednje in vzhodne Evrope (Poljska, Madžarska, Bolgarija, Romunija, Ukrajina, Češka, Srbija in Litva) leti na 73 destinacij v 26 državah. Ima več kot 1.500 zaposlenih, njegovo floto pa sestavlja 37 airbusov A320 - v večini omenjenih držav je Wizz Air vodilni prevoznik.