V letalskem prometu danes začenja veljati poletni vozni red. Ponudba z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana bo večja kot lani. Foto: BoBo
V letalskem prometu danes začenja veljati poletni vozni red. Ponudba z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana bo večja kot lani. Foto: BoBo
Atene
S 15. junijem na ljubljansko letališče prihaja nov redni prevoznik, grški Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedensko letel v Atene. Foto: Reuters

v poletje vstopa z okrepljenim voznim redom, ki je še boljši kot lani poleti. Potnikom bo na teden na voljo več kot 220 rednih letov do 29 mest v 22 državah.

Danes v letalskem prometu začne veljati poletni vozni red, ki prinaša tudi nekaj novosti.

Adria Airways bo 26. aprila vzpostavila novo povezavo z nemškim Kölnom, kamor bo letela trikrat tedensko. Poleg tega bo v okviru novega voznega reda letela še na 19 drugih destinacij - v Amsterdam, Berlin, Bruselj, Dunaj, Frankfurt, Koebenhavn, London, Manchester, Moskvo, München, Pariz, Podgorico, Prago, Prištino, Sarajevo, Skopje, Stockholm, Varšavo in Zürich, so sporočili iz Aerodroma Ljubljana.

Ljubljano od 1. marca z Varšavo šestkrat na teden povezuje tudi poljski prevoznik Lot, ostali tuji redni letalski prevozniki pa v poletni sezoni ohranjajo cilje iz zimskega voznega reda. Turkish Airlines, ki letos praznuje deseto obletnico letov v Slovenijo, bo povezavo s Carigradom okrepil z deset na 14 letov tedensko.

Potniki se lahko iz Ljubljane s prevoznikom Air Serbia s 14 leti na teden odpravijo v Beograd, s prevoznikom Air France pa vsak dan v tednu poletijo v Pariz. Nizkocenovnika Easyjet in Wizz Air bosta tudi poleti letela v London - prvi vsak dan na letališče Stansted in drugi štirikrat tedensko na letališče Luton. Wizz Air bo dvakrat tedensko letel še na letališče Charleroi v Bruslju. Montenegro Airlines bo Ljubljano šestkrat na teden povezoval s Podgorico.

S 15. junijem na ljubljansko letališče prihaja nov redni prevoznik, grški Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedensko letel v Atene.

Število čarterskih povezav bo primerljivo z lanskim. Trenutna napoved kaže, da bo poleti mogoče leteti na 21 destinacij s sedmimi letalskimi prevozniki.

Obnove na letališču
Aerodrom Ljubljana, ki upravlja največje letališče v državi, je lani oskrbel več kot 1,4 milijona potnikov, čisti dobiček pa se je ustavil pri 3,3 milijona evrov. Letos na področju javnega potniškega prometa dosegajo zmerno rast.

Do leta 2018 nameravajo izboljšati izkušnjo potnikov na letališču. V obstoječem potniškem terminalu že izvajajo prva obnovitvena dela, ki bodo še pred poletjem, ko promet doseže vrhunec, omogočila večjo pretočnost varnostno-nadzorne točke, nekoliko večja pa bo tudi avla za prijavo na let.