Člani odprave, Marin Medak skrajno desno. Primorca doma pričakujejo 6. marca. Foto: Facebook
Člani odprave, Marin Medak skrajno desno. Primorca doma pričakujejo 6. marca. Foto: Facebook
Veslači premagali Atlantik

Vodja odprave Marin Medak je prvi Slovenec, ki se je lotil takšnega izziva, pa tudi najmlajši vodja vseh dozdajšnjih podobnih odprav. Poleg Medaka so se na 4.700 kilometrov dolgo pot podali še trije Britanci, Simon Osborne, Steve Bowens in Alastair Humphreys.

Zgodovina veslanja čez Atlantik v smeri vzhod-zahod šteje 329 poskusov, od tega jih je bilo 247 uspešnih, Slovenci pa smo k temu dodali novega. 4.700 kilometrov dolgo potovanje so junaki zadnje tovrstne odprave začeli v mestu Puerto de Mogan na Kanarskih otokih 12. januarja, danes pa so pristali na Barbadosu. V posebnem čolnu so potovali brez spremstva.

"Da bom leta 2012 preveslal Atlantik, sem se odločil pred tremi leti. Že takrat se mi je ideja, da lahko s svojimi rokami in voljo premagaš takšno razdaljo in pogoje, zdela fascinantna," je ob začetku poti pojasnil vodja odprave Medak, ki je s 24 leti najmlajši vodja dozdajšnjih odprav čez Atlantik. Poleg njega so se izziva lotili še trije športni navdušenci iz Velike Britanije. Nihče izmed članov ekipe sicer ni treniral veslanja.

Po izplutju so bili odrezani od sveta, saj niso imeli spremstva. Edina vez s svetom je bil satelitski telefon, ki jim je pomagal, da je bila domača javnost ves čas obveščena o dogodivščinah in poteku njihovega podviga. Psihični pritisk tako dolge izolacije in življenja na omejenem prostoru v nepredvidljivem morskem okolju jim je predstavljal velik izziv, še večji napor pa je bilo vsakodnevnih 12 ur veslanja v dvournih intervalih.

Veslači premagali Atlantik