Vino iz italijanske fontane je brezplačno. A vseeno ni namenjeno pijančevanju. Foto: MMC RTV SLO
Vino iz italijanske fontane je brezplačno. A vseeno ni namenjeno pijančevanju. Foto: MMC RTV SLO

Fontana s preprostim imenom Fontana del vino je postavljena v kraju Caldari di Ortona v italijanski pokrajini Abruzzo, tik ob priljubljeni romarski poti svetega Tomaža (Cammino di San Tommaso), ki teče od Rima do katedrale v Ortoni, kjer naj bi ležali posmrtni ostanki tega apostola.

Kot so na svoji strani na Facebooku zapisali v vinarstvu Dora Sarchese, ki je skupaj z neprofitno organizacijo, ki skrbi za promocijo in vzdrževanje znane romarske poti, pobudnik fontane, bo iz pipe teklo samo lokalno pridelano vino. Pri tem pa opozarjajo, da vino, ki bo popotnikom na voljo brezplačno, ni namenjeno pijančevanju, ampak zgolj potešitvi žeje med dolgim pohodom.

V vinarstvu še zagotavljajo, da ne gre za poskus samopromocije, pač pa so se zgledovali po podobni fontani ob znani španski romarski poti Camino de Santiago. Pri tem priznavajo, da so tovrstne "točilnice" že postavili tudi ponekod po Italiji, a so prepričani, da je njihova fontana "prva prava", saj bo vino iz pipe pri njih teklo 24 ur na dan vse dni v letu.

Do zdaj so bile tovrstne točilnice zgolj priložnostne - postavili so jo na primer v Benetkah ob slovitem karnevalu, piše vinska revija Decanter.