Hrvaška prestolnica je najboljše mesto za obisk med prazničnim decembrom, so ocenili uporabniki znanega portala European Best Destinations. Foto: EPA
Hrvaška prestolnica je najboljše mesto za obisk med prazničnim decembrom, so ocenili uporabniki znanega portala European Best Destinations. Foto: EPA

Strasbourg, Aachen, Colmar in Bruselj.

Hrvaška prestolnica je dobila nekaj manj kot tretjino glasov več med 100.000 ljudi iz 176 držav, ki so se udeležili glasovanja o najboljšem turističnem kraju med adventom.

Zagrebu na seznamu z najboljšimi božičnimi sejmi sledijo mesta: 2. Strasbourg, 3. Aachen, 4. Colmar, 5. Bruselj, 6. Leipzig, 7. Rothenburg ob der Tauber, 8. Nuernberg, 9. Lille, 10. Dresden.

"Zagreb ponuja posebno razpoloženje, ki ga je enostavno treba začutiti," je navedel portal European Best Destinations, ki je organiziral glasovanje. Turiste vabijo, naj obiščejo živahne ulice, trge in parke v središču Zagreba, ki so posebej okrašeni v adventnem času. Obiskovalcem je na voljo približno 100 stojnic s pisano ponudbo hrane, pijač in spominkov. Ne manjka niti glasbenih dogodkov in različnih zabavnih prireditev, zaradi česar gneča ni samo ob koncu tedna.

Obisk narašča
V Zagrebu so v prvih desetih dneh letošnjega adventa našteli za 16 odstotkov več obiskov kot lani v istem obdobju. Obenem je bilo tudi za enajst odstotkov več prenočitev, so sporočili iz mestnega turističnega urada. Pričakujejo, da bodo letos gostili približno 70.000 ljudi.

Raziskave kažejo, da povprečni turist v Zagrebu med decembrom vsak dan porabi 123 evrov, medtem ko stojnice s hrano zaslužijo povprečno 20.000 kun (2.630 evrov) na dan. Mestna blagajna je decembra bogatejša za približno 1,2 milijona kun (158.000 evrov) samo zaradi oddajanja stojnic v najem.