Cerkniško jezero. Foto: BoBo
Cerkniško jezero. Foto: BoBo

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je ob odprtju poudaril, kako izjemno ohranjena je narava Notranjskega parka in kako pomembno je poskrbeti, da takšna ostane. Priznal je, da mora tudi država dejavneje pristopiti k varovanju in upravljanju tega bisera. Zato podpira čim bolj pospešeno širitev Notranjskega parka na Planinsko polje in prehod parka na nacionalno raven, so sporočili iz parka.

Pri oblikovanju vsebine centra so sodelovali biologi, geografi, zgodovinarji, geologi, družboslovci vseh vrst, arhitekti, snemalci, fotografi, strokovnjaki za interpretacijo in animacijo. Kot so ponazorili, lahko obiskovalci v njem vonjajo poletni vonj po jezerski meti, poslušajo nočne zvoke Cerkniškega jezera, slišijo zvok skrivnostne čaplje bobnarice in pokanje ledu na zaledenelem jezeru ter v 3D-različici vidijo preobrazbo kačjega pastirja.

Center stoji na koncu parkirišča v vasi Dolenje Jezero, nekaj deset metrov od Cerkniškega jezera. Zanj skrbi Notranjski regijski park skupaj z enoto za turizem. Zgradbo iz križno lepljenega lesa so začeli graditi leta 2016, uradno so jo odprli 2. julija lani, zdaj so jo odprli v celoti.