Bansko je edino bolgarsko smučišče s tekmami za svetovni pokal. Foto: Reuters
Bansko je edino bolgarsko smučišče s tekmami za svetovni pokal. Foto: Reuters

V Bolgariji podobno kot v Švici in Avstriji nasprotujejo predlogom Nemčije, Francije in Italije, naj smučišča v Evropski uniji letos ostanejo zaprta.

Bansko, najbolj znano bolgarsko smučarsko središče, je na odprtje sezone, v kateri jih lahko preseneti marsikaj, pripravljeno. "Število smučarjev bo omejeno, merili jim bomo temperaturo, šli bodo čez varnostni nadzor, naši kolegi na smučišču pa bodo strogo nadzirali, ali se ljudje ukrepov držijo, vključno z nošnjo mask," je povedal Ivan Obrejkov, direktor trženja v smučarskem centru Bansko.

Bolgarska vlada je za oglaševalsko kampanjo zimskega turizma namenila še dodatnih milijon 240.000 evrov.

Kot je povedala Raja Kuneva, članica turistične zveze Bansko, ljudje že načrtujejo svoje zimske počitnice. "Prejeli smo več poizvedovanj in rezervacij ne le od Bolgarov, ampak tudi od turistov iz sosednjih balkanskih držav," je dejala.`

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odvisni od domačih gostov

Odvisni bodo torej predvsem od domačih gostov, ki se pogosto tja pripeljejo le za kak dan ali konec tedna in so redko v hotelih, ter turistov iz sosednjih držav, manj pa bo tistih, ki ob smučanju tudi zapravljajo, saj je priti iz denimo Nemčije ali Velike Britanije trenutno pravi podvig. Razmere pa so negotove in se lahko v nekaj dneh spremenijo.

"Kolikor vem, mnogo kolegov to sezono sploh ne bo odpiralo svojih hotelov, drugi pa so pripravljeni nekateri z zmanjšanim številom osebja, nekateri s celotnim osebjem. Ampak še vedno upamo na zmerno uspešno sezono," je povedal hotelir Georgi Dumanov.

Na bolgarskem ministrstvu za turizem trdijo, da so izpolnjeni vsi pogoji, ki zagotavljajo zdravje ljudi, virus pa da se ne širi med športom, ampak med zabavami, ki jih letos ne bo, prav tako, zagotavljajo, ne bo gneč pred žičnicami. A turistom sporočajo, naj spremljajo epidemiološke razmere in ukrepe ter njihovo morebitno zaostrovanje, ki bi lahko smučarsko sezono hitro končalo.