Smučanje je rekreacija na prostem, kjer je razdaljo načeloma mogoče vzdrževati. A če v vaši občini smučišča ni, vam ta oblika rekreacije do preklica vladnega odloka ne bo omogočena. Foto: Pixabay
Smučanje je rekreacija na prostem, kjer je razdaljo načeloma mogoče vzdrževati. A če v vaši občini smučišča ni, vam ta oblika rekreacije do preklica vladnega odloka ne bo omogočena. Foto: Pixabay

Nižje temperature, ki omogočajo umetno zasneževanje, in napovedano sneženje so v ospredje postavili vprašanje odprtja smučišč. Žičničarji se na sezono pripravljajo že več mesecev, a za zdaj ni jasno, kdaj bodo naprave zagnali. V Evropski uniji, kot je znano, nekatere države, predvsem Nemčija in Italija, nasprotujejo odpiranju smučarskih središč pred novim letom, druge vztrajajo pri odprtju že sredi decembra.

Nemško kanclerko Angelo Merkel skrbi morebitna ponovitev avstrijskega smučarskega središča Ischgl, ki je bilo v prvem pandemičnem valu eno izmed večjih evropskih žarišč izbruha novega koronavirusa. Podobno je kot argument v korist neodpiranju smučarskih središč navajal italijanski premier Giuseppe Conte. "Če Italija zapre vsa svoja smučišča brez podpore Avstrije, Francije in drugih držav, tvegamo, da bodo italijanski smučarji hodili na bele strmine v tujino in nato virus prinesli domov," je dejal.

Evropska komisija je nato odločitev predala v roke posameznim državam.

Slovenski žičničarji: Sezona naj se začne sredi decembra

Slovenski žičničarji odločevalcem predlagajo, da bi se sezona začela po 15. decembru. "Naši predlogi so ti, da na zunanjih, se pravi odprtih žičniških napravah, ni nobenih omejitev, ker mislimo, da so smučarji dovolj zaščiteni, so na zraku, na prostem. Zaprte žičniške naprave pa predlagamo, kot prvo, da so brez omejitev, z doslednim razkuževanjem, z masko, morebiti pa tako, kot je bilo že maja, se pravi, omejeno na člane skupnega gospodinjstva," je v petek za TV Slovenija dejala Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

Poudarila je še, da za začetek potrebujejo sprostitev treh vladnih ukrepov – sprostitev žičniškega prometa, medobčinsko prehajanje, priporočil NIJZ-ja.

Smučišča niso zaprta, a do njih zaradi zaprtih občinskih mej ni mogoče priti

"Smučišč noben odlok ne zapira," je v današnji oddaji Dobro jutro na TV Slovenija dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in dodal, da so na njihovem ministrstvu z odlokom zaprli "zgolj" gostinske obrate. "Problem je seveda prehod med občinami. Ampak kar se tiče same rekreacije, ki spada pod pristojnost ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je ta dovoljena. Če bo slika takšna, da se lahko sprostijo prehodi med občinami, bo ta težava odpadla," je še dodal.

Kaj ljudem in podjetjem prinaša šesti protikoronski sveženj

Stroka ni prepričana o učinkovitosti prepovedi prehajanja občinskih mej

Ali se bo to dejansko zgodilo v naslednjih dveh tednih? Članica strokovne skupine, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je za Radio Slovenija glede morebitnega sproščanja ukrepov dejala, da bi bilo vredno razmisliti o smiselnosti ukrepov, ki niso bistveno pripomogli k izboljšanju razmer, in navedla ravno prepoved prehajanja občinskih meja. "Tukaj nismo čisto prepričani, da je ta ukrep veliko dobrega prinesel."

Zajc je sicer poudaril, da bi tudi v primeru odprtja smučišč na teh morali upoštevati "vsa navodila NIJZ-ja glede distance, razkuževanja, druženja".

Na Gorenjskem na sezono pripravljeni, čakajo le sprostitev prehajanja mej

"Zima je pred vrati in delamo vse v smeri, da bi jo čim bolj normalno izpeljali," je za STA medtem povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Zdaj pa jim ostaja le še upanje, da se bodo prehodi med občinami in državami sprostili, saj je od tega odvisen uspeh zimske sezone. Njen vrhunec pa je, kot je poudaril Veber, od 20. decembra do 10. januarja, zato bi bilo ključno, da bi takrat lahko delovali. "Bili smo prepričani, da se bodo stvari uredile in bo zadeva pozitivna, zdaj pa kaže, da bo res negativna in da bo zima katastrofalna," pa je dodal kranjskogorski župan Janez Hrovat.

Tudi v Bohinju ne gojijo veliko upanja na zimsko sezono. "Moram priznati, da veliko turističnega obiska žal letošnjo zimo ne pričakujemo," je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Če se bodo omejitve sprostile, pa je prepričan, da Bohinj pozimi vseeno ne bo prazen in da bodo najmanj za konce tedna prišli vsaj Slovenci, saj si ljudje želijo biti v naravi. "Mi smo na zimo načeloma pripravljeni. Smo na startu in čakamo startni strel oziroma sprostitev vladnih ukrepov," je poudaril Langus. Podobno je tudi na Voglu, Zatrniku in Kobli.

Zajc je sicer v pogovoru za TV Slovenija med drugim spomnil, da lahko tudi smučišča kandidirajo za državno pomoč, "saj ne delamo razlike po dejavnostih, ampak glede na padec prometa"."In če bodo smučišča zaradi trenutnega stanja imela večjo izgubo, bodo upravičena do večje pomoči," je izpostavil Zajc.

Turistični boni bodo podaljšani za vsaj pol leta

Dotaknil se je tudi turističnih bonov in dejal, da bo vlada še ta teden obravnavala spremembo odloka, s katero bo uveljavljanje bonov podaljšala tudi v prihodnje leto, kot je to pred enim mesecem napovedal premier Janez Janša.

"Upam, da jih bodo ljudje lahko uporabili tudi v tej zimski sezoni, da tudi na ta način – ko bodo razmere dovoljevale – pomagamo zimskim središčem oz. smučiščem. V zakonu imamo podlago, da se podaljšajo za eno leto, vsaj pol leta, ampak najverjetneje do konca leta," je še pojasnil Zajc.

Turističnih bonov ne bo mogoče uveljaviti za smučarske vozovnice

Kot je poročala Katja Arhar za Radio Slovenija, boni ne bodo veljali za nakup smučarskih vozovnic, temveč njihova uporaba ostaja enaka – prenočitev z zajtrkom – podaljša se bo le njihova veljavnost. To je potrdil tudi Zajc v Studiu ob 17.00. "Za zdaj so boni, ki obstajajo, samo ti, ki jih že poznamo, ti se bodo podaljšali. Za preostale bone pa se vedno preverja, na kakšen način in kje bi še bili morda smiselni. Vendar je za razliko od teh, ki smo jih že sprejeli, velik problem izvedbeni in nadzorstveni predvsem, tako da za zdaj ostajajo samo turistični boni."

Več o usodi smučarske sezone v Studiu ob 17.00. Gostje so bili Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

Usoda smučarske sezone