Napis sredi amazonskega pragozda:
Napis sredi amazonskega pragozda: "Kaj bi bili ljudje brez narave? Nič!!!" Foto: AP

Kot je odkril BBC, so nekatere od parcel, oglaševane na Facebookovem oglasnem prostoru, velike tudi do tisoč nogometnih igrišč. S Facebooka so sporočili, da so "pripravljeni sodelovati z lokalnimi oblastmi", a nakazali, da ne mislijo ukrepati sami od sebe, da bi zaustavili prodajo.

"Naša tržna politika terja od kupcev in prodajalcev, da spoštujejo zakone in predpise," so sporočili iz kalifornijskega tehnološkega velikana.

Poglavar ene od prizadetih staroselskih skupnosti je Facebook pozval, naj stori več. Aktivisti pa trdijo, da vlada ni pripravljena prodaje ustaviti. "Okupatorji zemlje se počutijo opolnomočene do te točke, da jih ni sram kar prek Facebooka sklepati nezakonitih poslov," je povedala Ivaneide Bandeira, vodja okoljevarstvene nevladne organizacije Kanindé.

Požgane parcele sredi amazonskega pragozda. Foto: AP
Požgane parcele sredi amazonskega pragozda. Foto: AP

Hitro in preprosto do zemlje

Nezakonito pridobljene parcele lahko najde prav vsak, če v brskalnik Facebookovega Marketplacea vnese v portugalščini ključne besede "gozd", "pragozd" ali "les", pod lokacijo pa vnese eno od amazonskih zveznih držav. Nekatere od oglaševanih parcel vključujejo satelitske posnetke in GPS-koordinate. Mnogi od prodajalcev odkrito priznavajo, da nimajo ustrezne dokumentacije lastništva, kar sicer brazilska zakonodaja zahteva.

Izsekavanje gozda v brazilski Amazoniji je doseglo rekordne ravni zadnjih desetih let, Facebookov Marketplace pa je postal prvi naslov za prodajalce parcel, kot je Fabricio Guimarães, ki ga je BBC-jeva ekipa posnela s skrito kamero.

"Tu ni nobenega tveganja, da bi prišli inšpektorji," se baha, ko se sprehaja čez del deževnega pragozda, ki ga je požgal do tal. Z izčiščeno zemljo, pripravljeno za kmetijstvo, je Guimarães potrojil svojo izklicno ceno na 35.000 dolarjev. Fabricio sicer sam ni kmet, ima redno službo v mestu, na deževni pragozd pa gleda kot na naložbeno priložnost.