Številni Francozi so komaj čakali na odprtje parka. Foto: EPA
Številni Francozi so komaj čakali na odprtje parka. Foto: EPA

Med znaki, da se turizem v Evropi in Franciji vrača v nekoliko bolj običajne tirnice, je tudi odprtje pariškega Disneylanda. Park v mestu Marne-la-Vallée, v bližini francoske prestolnice, je vrata po osmih mesecih zaprtja spet odprl. Omejeno število kart za odprtje najbolj obiskanega zabaviščnega parka v Evropi je bilo razprodanih v trenutku. Zanimanje je še dodatno povečalo odprtje francoskih mej za cepljene tuje državljane.

"Res je čudovito. Neverjetno. Najsrečnejši kraj na svetu," je za AP povedala Debbie Tater, ki je v Pariz pripotovala iz ZDA. S hčerko in dvema vnukinjama, ki živijo v Franciji, preprosto ni mogla izpustiti odprtja parka.

Z njo se strinja Elodie Piedfort, medicinska sestra iz osrednje Francije. "Nismo mogli zamuditi odprtja parka. Sem medicinska sestra in za mano je zelo težko leto. To, da sem tukaj s svojim sinom, je super. Je znak, da se premikamo naprej."

V parku kljub odprtju veljajo strogi varovalni ukrepi. Povsod je treba nositi maske, si razkuževati in umivati roke ter upoštevati varnostno razdaljo. Po besedah predsednika vlade Jeana Castexa se Francija počasi vrača v normalno življenje, med drugim je vlada ta teden odpravila nošenje mask na prostem. Še vedno je sicer zaprtih kar nekaj znamenitosti, med njimi tudi sloviti Eifflov stolp, ki bo predvidoma ponovno odprt 16. julija.