Velika planina v poletnim mesecih privablja številne turiste in pohodnike. Foto: BoBo
Velika planina v poletnim mesecih privablja številne turiste in pohodnike. Foto: BoBo

Kamniški občinski svet je na zadnji seji na zadnji seji sprejel odlok o podelitvi koncesije in spremembo odloka o prometnem režimu na Veliki planini, kjer se predvsem ob konicah srečujejo z velikimi zadregami, predvsem s parkiranjem.

Na cesti na Veliko planino je bil ob konicah zaradi neprimerno parkiranih vozil pogosto onemogočen dostop lastnikom do živine in intervencijskim vozilom, pravi župan Matej Slapar. Polega tega Velika planina predstavlja edinstveno naravno in kulturno dediščino, ki je za kamniški turizem izjemnega pomena, zato se z urejanjem tega območja že nekaj časa celovito ukvarja tudi posebna komisija.

Na tiskovni konferenci občine je pojasnil, da so tako s pašnimi skupnostmi kot tudi z lastniki koč našli skupni jezik in jim omogočili, da bodo z novim sistemom parkiranja in posledično pobrano parkirnino deležni tega, da se bodo pobrana sredstva vlagala v urejanje dovoznih poti na planino.

Denar izključno za urejanje ceste in redarsko službo

Za Radio Slovenija pa je ob tem dodatno pojasnil: "Parkirnina se bo namenjala izključno urejanju te ceste, torej močenju v poletnih mesecih, dolgoročno asfaltiranju in pa urejanju parkirišč, ki so vzpostavljena na tem območju. Poleg tega pa se bo del parkirnine namenjal tudi osebju, ki bo skrbelo za redarsko službo, ki bo usmerjala promet in pobirala to parkirnino."

Na Rakovi ravni bo koncesionar od tega konca tedna torej pobiral parkirnino, ki bo za osebni avtomobil znašala 7 evrov na dan: "Mislimo, da je to primerna cena." "Iz tega pobranega denarja se bo izključno obnavljala infrastruktura na Planini in bo denar ostal tam," je še zagotovil.

S pobiranjem parkirnine, še dodaja Matej Slapar, začenjajo potem, ko so že uredili cesto, ki vodi do vseh parkirišč in naprej do Ušivca in Mačkinega kota, kjer bo urejeno zadnje med njimi.