Koča na Korošici slovi po žgancih in kislem mleku. Foto:
Koča na Korošici slovi po žgancih in kislem mleku. Foto:
Veliki vrh v grebenu Košute
Veliki vrh je najzahodnejši vrh v grebenu Košute.

V poletnih mesecih je na Korošici odprta tudi planinska koča, ki daleč naokoli slovi po svojih planšarskih specialitetah, zlasti po odličnih žgancih in kislem mleku.

Na 1.554 m visoko planino Korošico vodi kolovozna pot, ki se začne za predorom pred nekdanjim koncentracijskim taboriščem ob glavni cesti do mejnega prehoda Ljubelj. Na začetku je pot precej položna, nato pa se začne vzpenjati po melišču, od koder se kmalu odpre čudovit pogled na nasproti ležeče pobočje Begunjščice.

Nato pot pelje skozi gozd, postane bolj strma in kmalu pripelje tudi do prvih travnikov in pašnikov. Po zadnjem strmem vzponu skozi gozd se pride na rob travnikov in pašnikov. Do koče na Korošici lahko nadaljujete pot po kolovozu, ki vodi ob robu gozda, ali pa z njega zavijete na stezo, prečkate mostiček in do koče prispete čez pašnik.

Nadaljnje ture
Če vas pot do Korošice ne utrudi dovolj, se lahko od tod odpravite tudi na Košutico, ki ponuja čudovit razgled na okoliške dvatisočake, ali Veliki vrh, ki je najzahodnejši vrh v grebenu Košute, vendar sta obe turi precej zahtevnejši od vzpona na Korošico.

Na 1.968 metrov visoko Košutico se lahko povzpnete po planinski poti po zahodni strani ali pa po plezalni poti s Hajnževega sedla.

Na 2.088 metrov visoki Veliki vrh pot v celoti vodi po plezalni poti v severovzhodni steni, tako da razen za izkušene gornike in plezalce ni primerna. Če pa bi se nanj vseeno radi povzpeli, raje izberite precej lažjo vzhodno pot, ki vodi iz Podljubelja prek planine Kofce.

RTV SLO / K. P.