Na travniških pobočjih Kofc se poleti pasejo krave. Foto: RTV SLO
Na travniških pobočjih Kofc se poleti pasejo krave. Foto: RTV SLO

Karavanška lepotica na položnem pobočju Košute ob lepem vremenu ponuja široke razglede: vzhodno so južne strmine Košute, jugovzhodno so vrhovi Kamniških Alp, na jugu sega pogled do Dobrče, na zahodu se dvigajo Julijci in na severu se vzpenja greben Košute s štirinajstimi dvatisočaki.

Poleti je Košuta posuta s pisanim cvetjem, planinsko vzdušje pa dopolnjujejo črede krav in planšarije, raztresene po planini. Pozimi lahko pridejo na zasneženih strminah na svoj račun turni smučarji.

Vzpon na dvatisočaka
Deset kilometrov dolg greben Košute, kjer kraljuje dvatisočak Veliki vrh, se vzpenja severno od Doma na Kofcah (1505 m). Na Veliki vrh se je moč povzpeti po približno poldrugi uri hoje čez strmo travnato pobočje.

Vzpon na Kofce je možen iz različnih smeri: naši izletniški skupinici je najljubša vožnja iz Podljubelja do kmetije Matizovec, kjer pustimo avtomobile in krenemo po nezahtevni gozdni stezi, primerni tudi za manjše otroke, do planine.

Ena izmed lagodnih možnosti je z avtomobilom iz Jelendola čez planino Dolžanka do planine Šija, od koder je do Kofc le še pol ure sproščene hoje. Zavetišče na Šiji, kjer je bila nekoč vojaška stražnica, ima opremljeno in varovano plezalno steno, kjer se lahko preizkusijo tudi manj izkušeni plezalci. Šija je tudi najvišja točka krožne kolesarske proge, ki vodi iz Tržiča.

B. R.