Foto: PZS
Foto: PZS

Na redni letni seji skupščine Planinske zveze Slovenije (PZS) so na okrogli mizi predstavili sistem sofinanciranja vzdrževanja planinskih poti v letu 2023. Zveza bo namreč od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport prejela 400.000 evrov, ki jih bo namenila za vzdrževanje planinskih poti ter za usposabljanje in opremo markacistov. 108 Delegatov je na skupščini nagovoril tudi podpredsednik zveze Martin Šolar in povedal, da slovenske gore obiskuje veliko ljudi, koče pa so polne domačih in tujih planincev.

Sorodna novica Katera (obnove potrebna) planinska pot vam je najljubša? Letos "tekmuje" šest poti.

Uspešno planinsko gospodarstvo oziroma dobro delovanje planinskih koč je po Štolarjevem prepričanju tisto, kar načeloma daje dobre pogoje za razvoj planinske dejavnosti. "A hkrati velik obisk prinaša probleme in pritiske na gorsko naravo, zaradi katerih se že srečujemo tudi z omejitvami. Te nam planincem mnogokrat niso najbolj všeč, a jih bomo morali sprejeti, če želimo ohraniti gorsko naravo, ne le za zanamce, ampak tudi za nas same, da bodo lahko naša gorniška doživetja še vedno bogata in polna zadovoljstva," je dejal.

Delegati so na skupščini še potrdili poročila organov zveze za leto 2022 ter okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2024.