Zmagovalno pot bodo obnovili markacisti. Foto: BoBo
Zmagovalno pot bodo obnovili markacisti. Foto: BoBo

Planinska zveza Slovenije PZS v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav tudi letos izbira naj planinsko pot. Kot so sporočili iz zavarovalnice, je mogoče glasovati za pot od Mrzlega dola na Križ, pot iz doline Tamar na Visoko Ponco, pot skozi Kot do Doma Valentina Staniča in naprej čez Rž na Kredarico, pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave, pot iz Rut na Rodico in naprej na planino Razor ter pot iz Trente na Bavški Grintavec.

Glasovanje poteka na spletnih straneh zavarovalnice do 14. junija. Organizatorja sta ob tem poudarila, da so poti v izboru označene kot zahtevne oziroma zelo zahtevne in so potrebne obnove. "Nekatere je narava s podori in erozijo tako poškodovala, da je njihova uporaba lahko nevarna, zato so trenutno zaprte. Planinci naj se nanje do obnove torej ne podajajo," so opozorili v sporočilu za javnost.

Izbor je del akcije Očistimo naše gore, ki jo pripravljata zveza in zavarovalnica. Lani je največ glasov prejela Hanzova pot na Prisojnik.

V okviru izbora so doslej obnovili krožno pot s Planine Blato čez Prehodavce in mimo Planine pri Jezeru, Rečiško planinsko krožno pot, zelo zahtevno Bambergovo planinsko pot na Triglav iz Luknje čez Plemenice ter zelo zahtevno pot, ki vodi iz Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko. Njej je posvečena tudi razstava fotografskih utrinkov z obnove, ki je postavljena pred Mestno knjižnico Kranj.

Hanzova pot medtem na dokončanje obnove še čaka. "Na njej smo že prenovili posamezne odseke, kjer so bile poškodovane jeklenice in klini, del poti smo tudi prestavili in na novo zavarovali. Žal so nam vremenske razmere lani preprečile, da bi uredili še zadnji raztežaj na vrhu Prisojnika," je povedal markacist PZS-ja in vodja obnove Jurij Vidic.