Rajske plaže Balija samevajo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rajske plaže Balija samevajo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Takrat so oblasti na Baliju sporočile, da so ponovno dobrodošli obiskovalci iz Kitajske, Nove Zelandije in Japonske, niso pa bile še vzpostavljene nobene neposredne letalske povezave.

Do ponovnega odpiranja otoka prihaja po podobnih napovedih Tajske in Filipinov. Obe državi sta za december napovedali, da odpravljata obvezno karanteno ob vstopu, a sta bili prisiljeni načrte zamakniti zaradi negotovosti povezane z različico omikron in koliko so sploh cepiva učinkovita proti njej.

Sorodna novica Kako je v živo videti rajski oddih v luksuznem letovišču?

Do odločitve o odpiranju Balija prihaja kljub naraščanju okužb v Indoneziji ta mesec, potem ko so izbruhe v drugi plovici lanskega leta spravili pod nadzor. Kot drugje po svetu, je tudi za indonezijski porast okužb kriv omikron.

Bali, ki slovi po svojih rajskih plažah, deskanju na valovih, svetiščih, džungli in nočnem življenju, je v letu pred izbruhom pandemije pritegnil 6,2 milijona tujih obiskovalcev, stroge omejitve za vstop v državo v času pandemije pa so popolnoma pokopale turizem, ki predstavlja kar 54 odstotkov otoške ekonomije.

Letalska družba Singapore Airlines je v petek napovedala, da bo s 16. februarjem ponovno vzpostavila polete iz Singapurja na Bali.

Je pa indonezijski minister za turizem Luhut Panddžajtan dejal, da bodo morali tudi cepljeni tuji turisti od petka dalje še vedno preživeti od pet do sedem dni v karanteni.