Sodeč po posnetkih nadzornih kamer, se je hiši v Poughkeepsieju v zvezni državi New York v četrtek okoli pete ure zjutraj po krajevnem času približal neznani moški, ki je s seboj nosil dve kanti za gorivo. Po verandi je nato polil neko (domnevno vnetljivo) tekočino in na koncu vse skupaj zažgal ter zbežal s kraja dogodka, so sporočili s tamkajšnje policijske postaje, ob tem pa poudarili, da preiskava še poteka.

Hiša, ki je bila dolgo v lasti enega vidnih članov sekte Joeja "Z drugega sveta" Mendilla, je bila zgrajena okoli leta 1900, zaradi svojega razpadajočega videza pa je močno spominjala na tisto iz filmov o družini Adams. Vsako leto ob noči čarovnic (31. oktobra) so se v njej zbrali člani omenjene cerkve, kar je mnoge prebivalce mesta motilo, tudi člana občinskega sveta Chrisa Petsasa, ki je ob novici o požigu dejal: "To je bila hiša, ki je promovirala satanistično cerkev. Veliko hudičevih kipov in s satanizmom povezanih predmetov je bilo tam. To ni bil običajen dom."

Pripadniki cerkve, ki so v hiši opravljali tudi verske obrede, pa so nad požigom osupli. "Vsi smo pretreseni, celotna skupnost je vznemirjena in zaskrbljena," je za AP dejal pripadnik omenjene cerkve, ki se predstavlja pod imenom Isis Vermouth. Ob tem je zagrozil: "Kdor koli je to storil, bo zaklet od vseh nas. In bo plačal peklenski davek!" Požig je ob tem primerjal s terorističnim napadom, še piše krajevni časnik Poughkeepsie Journal.

Hišo so po smrti Joeja Mendeille, ki je umrl lani, oktobra prodali, a ime novega lastnika ni znano javnosti. Člani cerkve ob tem tudi dvomijo, da bo njihovo "svetišče" sploh mogoče obnoviti, saj je ogenj za seboj pustil pravo razdejanje, je potrdil visoki svečenik Peter H. Gilmore in dodal, da v nasprotju s prepričanjem številnih someščanov v cerkvi niso in ne častijo hudiča, pač pa njihovo verovanje temelji na ateistični filozofiji s poudarkom na individualizmu, svobodi in samoizpolnitvi. "Žal pa je v naši družbi kar nekaj 'vernikov', ki so nestrpni in neozaveščeni o drugih verah," je še dodal.