Bi prespali v čebelnjaku? Foto: BoBo
Bi prespali v čebelnjaku? Foto: BoBo

Člani Čebelarskega društva Lukovica so že dlje časa načrtovali, da bi v enem izmed značilnih slovenskih čebelnjakov uredili sobo, v kateri bi obiskovalci lahko vdihavali zrak čebelnjaka in občutili tamkajšnje blagodejne energije. Zdaj so načrte uresničili.

"To je ena nova smer v razvoju čebelarstva. Tega v svetu ni. Samo v Sloveniji imamo čebelnjake. V tujini imajo neke umetno narejene apikomore, mi pa to lahko naredimo v čebelnjaku, kjer čebelar čebelari," ponosno pove predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Vlado Pušnik, strokovnjak za področje apiterapije, pa pojasnjuje: "Slovenski čebelnjaki omogočajo idealno izvedbo take komore, kajti panji so v zaščitenem prostoru, v čebelnjaku, kar je naš nacionalni ponos čebelarjev. Vsi ti čebelnjaki so praviloma zelo dobro urejeni znotraj, čisti."

Takšne sobe bi lahko uredili v številnih čebelnjakih in bi lahko pomenile novo možnost za turistično ponudbo Slovenije, čebelarjem pa bi prinašale dodatne zaslužke. "Ponudili jih bomo občanom, prijateljem, znancem in jim to nekako predstavili, da to preizkusijo in ocenjujemo, da bo to sčasoma postalo priljubljeno in da se bodo ljudje dobro počutili ter se vračali," pravi Mitja Nakrst, predsednik Čebelarskega društva Lukovica.

Strokovnjaki so ob tem spomnili tudi na številne možnosti zdravljenja s čebeljimi pridelki - apiterapijo, ki lahko koristi pri številnih zdravstvenih težavah. "Ena izmed takih stvari pri boleznih dihal, pri odpornosti, tudi pri raznih obolenjih, tudi pri tegobah sodobnega sveta, pri obremenitvi človeka z raznimi stresi," pravi Pušnik.

Apikomora – kraj zdravilne energije
Apikomora – kraj zdravilne energije