Bled je eden najbolj obleganih turističnih krajev v Sloveniji. Foto: Pixabay
Bled je eden najbolj obleganih turističnih krajev v Sloveniji. Foto: Pixabay

V. d. direktorja Turizma Bled Romana Purkart je na novinarski konferenci pred začetkom glavne turistične sezone povedala, da letos še vedno ne bo toliko gostov iz azijskih držav, kot so jih bili vajeni pred pandemijo. "So nas pa spet odkrili Evropejci," je poudarila in dodala, da pričakujejo predvsem goste z avtomobili in avtodomi.

"Po dveh letih negotovosti bo letos Bled znova dobro obiskan. Sprememba strukture gostov pa zahteva več mest za avtodome in več parkirišč," je dejal blejski župan Janez Fajfar. Da bi se izognili prehudemu pritisku motoriziranega prometa, letos še več pozornosti namenjajo trajnostni mobilnosti.

Glavni izziv bo ob prometu tudi usmerjanje in obveščanje gostov, pravi vršilka dolžnosti direktorja Turizma Bled Romana Purkart: "Jutri bo znova zaživel projekt 'Vprašaj me, sem domačin oz. Ask me, I'm local'. Informatorji bodo od 15. junija do 15. septembra opravljali informacijsko službo med grajskim kopališčem in hotelom Toplice."

"Julija in avgusta uvajamo dva popolnoma brezplačna avtobusa, tako za domačine kot tudi za slovenske in tuje goste," še dodaja. Eden bo vozil po Bledu, drugi pa bo štirikrat dnevno vozil na Pokljuko. Ob tem pozivajo vse obiskovalce, tudi domačine, da za gibanje po kraju uporabljajo javni prevoz.

Zavedati se je treba, dodaja župan Janez Fajfar, da so zmogljivosti zlasti alpskih krajev omejene. "Pri Bledu je težava tudi v tem, da si nekateri predstavljajo, da lahko nogo številka 45 obuješ v čevlje številka 41. Kar ne gre. Poleti se seveda promet zgosti do točke, ko je že res težko obvladljiv ... če greste na katero koli alpsko jezero ... Pritisk na Alpe je strahovit. Vabim vse na Bled, kot vedno, je pa treba upoštevati, da je jezero samo eno in da se povsod ne da sleči in skočiti noter." Tudi to bo delo informatorjev, je poročala Romana Erjavec za oddajo Po Slovenji Radia Slovenija.

"Skupaj z vsemi deležniki se učimo iz preteklih lekcij in se skušamo čim bolje pripraviti na novo sezono," je po navedbah STA-ja dejal direktor blejske občinske uprave Robert Klinar. Pojasnil je, da so naredili upravljavski načrt prometnih tokov z zaporami nekaterih cest, pri urejanju prometa pa pričakujejo tudi angažma pristojnih državnih organov. Na Bledu upajo na čimprejšnjo gradnjo kolesarske povezave Bled–Bohinj in južne razbremenilne ceste. Oba projekta bi lahko stekla jeseni, jasno pa je, da bo letošnje poletje gneča še zelo velika. "Zato vse pozivamo k strpnosti," je poudaril Klinar.

Sicer pa se na Bled to poletje po zatišju spet s polnim zamahom vračajo tudi prireditve – več kot 100 jih pripravljajo. Festival Bled se začenja 1. julija, konec julija bodo sledili prav tako tradicionalni Blejski dnevi. Ti bodo uvod v tritedensko dogajanje na Jezerski promenadi, ki bo letos v znamenju 60. obletnice slovenske popevke.

Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je po poročanju STA-ja povedal, da so po dveh težkih letih ugotovili, da ne bo veliko sredstev za naložbe, zato so si predvsem prizadevali za bogatejši kulturni program. Ker ne bo festivala Okarina, so okrepili Festival Bled. Sicer pa to poletje pripravljajo tudi lutkovne predstave in razstave, tokrat posvečene slikarki Ejti Štih. Na Bledu se bo zvrstilo tudi več športnih dogodkov, med njimi bo v začetku julija 24. Riklijev pohod. Letošnja novost na Bledu pa je pet novih tematskih poti, ki so nastale v projektu DigiRikli, v okviru katerega so digitalizirali dediščino začetnika zdraviliškega turizma na Bledu Arnolda Riklija.

Sezono pa začenjajo z gradbiščem na glavni vpadnici na Bled, v noči z nedelje na ponedeljek se namreč začenja preplastitev ceste na Betinovem klancu, bodo pa dela potekala v nočnem času in končana naj bi bila v treh dneh, je še poročala Romana Erjavec.

Kaj bo s turizmom na Bledu