Potniki tirne vzpenjače prihajajo z vsega sveta, z njo so se na grad pripeljali tudi številni visoki gostje - med drugim tudi britanska kraljica Elizabeta II. Foto: BoBo
Potniki tirne vzpenjače prihajajo z vsega sveta, z njo so se na grad pripeljali tudi številni visoki gostje - med drugim tudi britanska kraljica Elizabeta II. Foto: BoBo
Na Grad že 10 let z vzpenjačo

Jubilej so nocoj zaznamovali na Krekovem trgu, kjer so priredili koncert z naslovom Ko spomini oživijo. Ob spremljavi policijskega orkestra - tako kot ob odprtju - je nastopila Alenka Godec.

Zgodba o vzpenjači na ljubljanski grad se je začela že pred več kot 100 leti. Takratni župan Ivan Hribar je daljnega leta 1897 o svoji zamisli pisal tudi avstro-ogrski oblasti na Dunaju, je za TV Slovenija poročal Matija Mastnak.

Hribar je napisal, da so pogledi na Ljubljanskem gradu tako očarljivi, da bi dal napraviti neko dvigalo, da bi bil grad vselej dobro obiskan, je pojasnila Janja Rozman z Javnega zavoda Ljubljanski grad.

V čakanju na trimilijontega potnika
Strah, da bi gradnja povzročila plazove, ki bi poškodovali Lutkovno gledališče, se je izkazal za neupravičenega. Prvič je tirna vzpenjača na vrh Grajskega hriba zapeljala 28. decembra 2006, od tedaj pa število potnikov vztrajno narašča. Drugo decembrsko soboto so dosegli nov rekord, ko se je z vzpenjačo na grad v enem dnevu povzpelo 3080 potnikov.

"Vse dozdajšnje dnevne rekorde smo postavili v glavni poletni sezoni, tokratni decembrski pa kaže, da je naša zelena prestolnica upravičeno umeščena med deset najboljših zimskih destinacij, kot v teh dneh poroča britanski Guardian," so ob rekordu zapisali na Ljubljanskem gradu.

Kot so še navedli, se je tirna vzpenjača izkazala kot ena najpomembnejših mestnih pridobitev. Konec leta 2010 so na Ljubljanski grad prepeljali milijontega potnika, sredi avgusta 2014 dvomilijontega, trimilijontega pa se bodo po predvidevanjih razveselili maja prihodnje leto.

Od začetka do konca letošnjega leta bodo na grad predvidoma prepeljali 415.000 obiskovalcev, kar bi pomenilo približno 16-odstotno povečanje glede na lansko leto. Tirna vzpenjača je v svojem desetletnem delovanju opravila preko 525.000 voženj v obe smeri.

Na Grad že 10 let z vzpenjačo