Zmaj, simbol mesta Ljubljana, predstavlja moč, pogum in veličino. Najdemo ga tako na vrhu stolpa Ljubljanskega gradu kot na Zmajskem mostu. Foto: Thinkstock
Zmaj, simbol mesta Ljubljana, predstavlja moč, pogum in veličino. Najdemo ga tako na vrhu stolpa Ljubljanskega gradu kot na Zmajskem mostu. Foto: Thinkstock
Ljubljana
V Ljubljani na vsakem koraku najdemo arhitekturne mojstrovine. Le navzgor je treba pogledati ... Foto: Thinkstock

Slovenski prestolnici ne manjka arhitekturnih lepot - njene baročne cerkve in tlakovane ulice se zlahka kosajo s pravljičnima Prago ali Dunajem. Ljubljani ne manjka niti prefinjene kulinarike ali kulture, saj se ponaša z zanimivimi restavracijami, sodobnimi galerijami in alternativnimi bari in klubi, ki spominjajo na mnogo večja mesta.

Tisto, česar Ljubljana za čuda še nima, so gruče turistov, ki vsako poletje zasedejo druge evropske prestolnice, je pred kratkim v reviji Time zapisal Justin Bergman.

Ljubljana se ima za svojo imenitno pojavo zahvaliti enemu moškemu: Jožetu Plečniku, najslavnejšemu slovenskemu arhitektu in urbanistu, ki je srednjeveško staro mesto na novo oblikoval v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja: razširil je ulice, postavil trge in zgradil markantne strukture, kakršno je Tromostovje, pa Narodna in univerzitetna knjižnica ... Ogled Plečnikovih stvaritev je prijeten tako peš kot s kolesom, piše Time.

Avtor omenjenega prispevka opozarja, da nikakor ne gre zamuditi sproščenega posedanja na kavi ob lenobni Ljubljanici ali obiska katere izmed restavracij v starem mestnem jedru, kjer vlada odlično vzdušje.

Na Metelkovi domuje ustvarjalnost
Omenjajo tudi svežo generacijo umetnikov in oblikovalcev, ki so v bogati kulturni zgodovini pustili svoj pečat. Koncentracija teh ustvarjalnih mladih ljudi je največja na Metelkovi, ki je zrasla iz nekdanjih vojašnic, v 90. so jo zasedli skvoterji, zdaj pa je postala umetniško območje, pokrito z grafiti in mozaiki, ki se zvečer prelevi v živahno nočno središče. Od leta 2011 bo tudi dom nove izpostave Moderne galerije.

Tudi stari zapor na tem območju je dobil novo podobo v obliki hostla Celica, v katerem je 20 umetnikov temačne celice, kjer so bili nastanjeni politični zaporniki iz časov komunizma, spremenilo v individualno oblikovane sobe.

Sproščena atmosfera mesta vas bo morda prepričala, da ostanete malo dlje, na bregu Ljubljanice spijete še kakšno kavo in uživate v pomanjkanju turističnih avtobusov - dokler še lahko, zaključujejo pri Timeu.

Oglejte si nekaj fotografskih utrinkov iz Ljubljane.