Z gradu se odpre pogled na središče mesta. Foto: MMC RTV SLO
Z gradu se odpre pogled na središče mesta. Foto: MMC RTV SLO

Velenje je peto največje slovensko mesto in ima kup znamenitosti in zanimivosti, vrednih obiska. Razvoj mesta je zaznamovalo premogovništvo in še danes se lahko obiskovalci spustijo 180 metrov pod površje, kjer na lastne oči vidijo, kako so rudarji v preteklosti pridobivali "črno zlato". Prav zaradi kopanja lignita so v bližini nastala tudi tri jezera, Škalsko, Družmirsko in Velenjsko, ob katerem so uredili tudi prijeten avtokamp in prostor za rekreacijo, poleti pa nekateri skočijo tudi v vodo.

Velenje je poleg Nove Gorice eno najmlajših slovenskih mest. Mestne pravice je dobilo 20. septembra leta 1959, na ta dan Velenjčani praznujejo tudi svoj občinski praznik, zato letos poteka veliko prireditev v počastitev okrogle, 50. obletnice mesta.

Titovo Velenje preteklost, Titov spomenik še vedno sedanjost
Hiter razvoj mesta in njegova mladost sta že na prvi pogled vidna v samem središču Velenja, saj opazimo moderno arhitekturo knjižnice, galerije, mestne občine in kulturnega doma. Največji in osrednji trg se (še vedno) imenuje Titov trg, na njem pa največ pogledov pritegne kip Josipa Broza - Tita, ki stoje, v plašču in z rokami sklenjenimi za hrbtom, strmi predvse.

Nad mestom se dviga Velenjski grad, ki velja za enega najbolj ohranjenih gradov v Sloveniji. V njem je urejen muzej, poleti pa tu potekajo tudi prireditve v okviru Festivala Velenje. V njegovi neposredni bližini stojijo tudi plastične smučarske skakalnice, na največji vsako leto izpeljejo tekmovanje za rudarsko svetilko.

S hriba se na eno stran odpre pogled na Rdečo dvorano, v kateri kaplje znoja pretakajo tudi rokometaši Gorenja, na drugo pa je videti ogromen kompleks podjetja Gorenje, v daljavi pa se kadi iz dimnikov šoštanjske termoelektrarne.