Jedilnik gostiln mora ustrezati strogim pravilom. Foto: OZS
Jedilnik gostiln mora ustrezati strogim pravilom. Foto: OZS
Sirovi štruklji iz Gostilne Privošnik. Foto: OZS
Vsaka gostilna, ki si pridobi naziv 'Gostilna Slovenija', dobi tudi poseben izvesek. Foto: OZS
Snežene kepe s kostanjevimi špageti iz Gostilne Mihovec. Foto: OZS
Znake so začeli podeljevati konec lanskega septembra. Foto: OZS
Lisičke na popečenem kruhu iz Gostilne Belšak (Slavkov dom). Foto: OZS
Goveji jezik iz Gostišča Arvaj. Foto: OZS

Poudarek na "hišnih" in "gostiln". Na to namreč meri nova blagovna znamka Gostilna Slovenija, ki jo je po 20 letih poskusov uvedla sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.
Naziv "Gostilna Slovenija" za zdaj nosi 41 gostiln, pogoj (poleg samo po sebi umevne visoke kakovosti ponudbe) pa je, da gostinska hiša nosi prav naziv "gostilna" (te med več 3.000 gostinskimi lokali na Slovenskem pravzaprav prevladujejo), izjemoma "gostišče", in da jedilnik vključuje vsaj 80 odstotkov hišnih, krajevnih, regionalnih in vseslovenskih jedi.

Kakšen pomen dajejo idejni vodje projekta oziroma Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije gostilnam, kaže že predstavitev projekta na njihovi spletni strani. "Gostilne v Sloveniji so ena izmed sestavin naše dediščinske in sodobne kulinarične razpoznavnosti. Stoletja sooblikujejo podobo gastronomske kulture in pomenijo pomembna središča družabnosti, uživanja ob dobrih jedeh in odličnih vinih. So tudi primerna okolja za sestanke, sprejeme in praznovanja. V pestrem zgodovinskem razvoju in paleti okusov na stičišču evropskih Alp, Mediterana in Panonske nižine so se gostilne v Sloveniji razvijale kot značilne družinske gostinske dejavnosti," so zapisali.

In še: "Njihovo poimenovanje "gostilne" je povezano z gosti in predvsem z gostoljubnostmi, s katerimi jih vabijo gostilničarji in gostilničarke k odkrivanju okusov hišnih, lokalnih, regionalnih, slovenskih in izbranih mednarodnih jedi ter nazdravljanju z rujnimi vini, med katerimi jih je večina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel …"

Natančno določena pravila
Projekt je uradno stekel konec septembra lani, ko so posamezne strokovno preverjene gostilne prejele enotne gostilniške izveske z razpoznavnim znakom nove znamke. Gostilne si izvesek pridobijo, če ustrezajo natančno določenim pravilom in merilom za pridobitev tega znaka in znamke.

Tako morajo izpolnjevati pogoje na področju zunanje in notranje ureditve lokalov, v ponudbi morajo prevladovati hišne, lokalne in regionalne jedi ter ustrezna živila in živilski proizvodi lokalnih pridelovalcev, živila z zaščitenim geografskim poreklom in biološko pridelana živila. V vinski ponudbi morajo prevladovati slovenski vinarji (75 odstotkov v primerjavi s tujimi), v ponudbi žganih pijač pa naj bi bilo vsaj pet pijač krajevnega, regionalnega ali slovenskega izvora.

Ustrezni morajo biti tudi glasbena kulisa, načini strežbe in vrsta drugih sestavin, ki sooblikujejo upravičenost do uporabe blagovne znamke in znaka Gostilna Slovenija.

Prispevek k prepoznavnosti
Cilj znamke je prispevati k sodobni gastronomski razpoznavnosti Slovenije in navsezadnje tudi ohranjati kulturno dediščino države. Seznam gostiln z znamko Gostilna Slovenija se bo v prihodnjih letih dopolnjeval in daljšal, lahko pa gostilna naziv tudi izgubi, če ne bo tudi po ocenitvi izpolnjevala zahtev v pravilniku.

Na spletni strani "Gostilna Slovenija" je vsaka izmed izbranih gostiln podrobno predstavljena, vključno s slikovnim gradivom njihovih hišnih jedi.
Seznam gostiln, ki so si pridobile znak "Gostilna Slovenija":
Gostilna Krištof, Predoslje pri Kranju, Gorenjska.
Gostilna Ančka, Šenčur, Gorenjska.
Gostilna na "Dvoru Jezeršek 1768", Zgornji Brnik, Gorenjska.
Gostilna Ledinek, Šmarna gora, osrednja Slovenija.
Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče, osrednja Slovenija.
Gostilna Belšak Slavkov dom, Golo Brdo, osrednja Slovenija.
Gostilna Arvaj, Kranj, Gorenjska.
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče, Dolenjska.
Gostilna Vovko, Ratež, Dolenjska.
Gostilna Repovž, Šentjanž nad Krmeljem, Dolenjska.
Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli, Kozjansko.
Gostilna Privošnik, Šempeter, Savinjska dolina
Gostilna Matjaž, Celje, Savinjska dolina.
Gostilna Francl, Zagrad, Savinjska dolina.
Gostilna Rajh, Bakovci pri Murski Soboti, Prekmurje.
Gostišče Delalut, Ravne na Koroškem, Koroška
Gostilna Pri Lešniku, Maribor, Štajerska.
Gostilna pri lipi, Maribor, Štajerska.
Gostilna Čop, Podkum, Zasavje.
Gostilna Škorpion, Rečica pri Ilirski Bistrici, Primorska.
Gostilna Bric, Miren pri Gorici, Primorska.
Gostilna Skok, Štorje, Primorska.
Gostilna Ravbar, Dol pri Vogljah, Primorska.
Gostilna Istrska klet, Pomjan pri Šmarjah nad Koprom, Primorska.
Gostilna Mohoreč, Kubed, slovenska Istra
Gostilna Jakomin, Kubed, slovenska Istra.
Gostilna Ražman, Gračišče, slovenska Istra.
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
Penzion gostilna Keber, Domžale
Gostilna Žolnir, Kostanjevica na Krki
Gostilna Trije lovci, Šmarje
Gostilna Vernik, Ruše
Gostišče Pri planinskem orlu, Strahovica
Gostilna s prenočišči "Potok", Jelšane
Gostilna Repnik, Kamnik
Gostilna Domačija Šajna, Sežana
Gostilna Ribič, Ptuj
Gostilna PP, Ptuj
Gostilna Dobnikar, Katarina nad Ljubljano.
Gostilna domačija Ražman, Gračišče
Gostilna Tomi, Portorož.
Gostilna Lovenjak, Murska Sobota.