Do posestva Trnulja lahko pridete po cesti ali z ladjico po Ljubljanici. Leži namreč na Ljubljanskem barju v Črni vasi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Do posestva Trnulja lahko pridete po cesti ali z ladjico po Ljubljanici. Leži namreč na Ljubljanskem barju v Črni vasi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Posestvo Trnulja
Še posebej so ponosni na lastno proizvodnjo različnih vrst olj in drugih živilskih izdelkov, iz doma pridelanih sestavin. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Posestvo Trnulja
Kot so nam na posestvu povedali, je njihova filozofija, da vse živali bivajo v sožitju in da imajo dovolj prostora za prosto gibanje. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Kljub deževni nedelji smo na dnevu odprtih vrat na posetsvu na Ljubljanskem barju izvedeli mnogo podrobnosti o pridelavi ekološke hrane in pozdravili živali, ki na posestvu domujejo.

Lastniki Trnulje so še posebej ponosni na pridelavo olja
Ekološka kmetija Trnulja je usmerjena v pridelavo oljnic in žit ter njihovo predelavo v ekološka olja, namaze, navadne in polnozrnate moke. Olja proizvajajo iz: konoplje, soje, oljne ogrščice, orehov in buč. Sicer pa med proizvodi najdemo tudi kruhe, pogače, piškote, marmelade, torte, suhomesnate izdelke in tudi tekstilne izdelke (predvsem iz tekstila konoplje). Na kmetiji imajo svoje domovanje seveda številne živali – konji, koze, mula, osli, race, kokoši, mačke, psi čuvaji ... Posestvo ponuja tudi apartmaje za nastanitev gostov, program za dobro počutje (wellness), prodajni prostor z ekološkimi živili z lastnega posestva in okoliških kmetij ter seveda pokušnjo izvrstnih doma pripravljenih jedi s sestavinami, ki zrastejo na njihovem posestvu. Po želji gostom nudijo tudi vožnjo s kočijo, vodene izlete po Ljubljanskem barju, izobraževanje na kmetiji, ogled kmetije, degustacije, prikaz predelave domačih izdelkov, stik z živalmi na kmetiji in še in še. Še posebej ponosni so na doma pridelane certificirane ekoproizvode, ki jih lahko kadar koli kupite pri njih ali na njihovem avtomatu, ki stoji na posestvu in je dostopen 24 ur na dan.

Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij na pobudo ministrstva
Posestvo Trnulja je, tako kot številna druga slovenska posestva in kmetije, odprlo svoja vrata na pobudo ministrstva za kmetijstvo in okolje. Glavni namen dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij je slovenskim (in tudi tujim) potrošnikom pokazati pomen in kakovost lokalne hrane.

Trnulja: Ne smemo pozabiti na turizem
Kot sta nam povedala prijazna gostitelja, Urša in Miha, želi posestvo Trnulja dodatno utrditi položaj prepoznavne ekološke kmetije in se pozicionirati s prepoznavno turistično ponudbo, ki je osnovana na klasični in inovativni ponudbi. Klasična ponudba zavzema ponudbo obrokov, ki temeljijo izključno na ponudbi hrane iz ekološko pridelanih živil z lastne kmetije, dopolnjene s pridelki in živili z drugih okoliških kmetij in kmetij iz celotne Slovenije. Med klasično ponudbo prav tako spadajo prenočitve z zajtrkom na kmetiji.

Oba objekta, tako izletniški kot namestitveni, sta grajena po načelih ekološke gradnje, s poudarjeno uporabo naravnih gradbenih in izolacijskih materialov. Notranjost objektov in njuna oprema sledita temu načelu. Inovativnost kmetija dosega s stalno nadgraditvijo klasične ponudbe in sodobnimi prijemi v storitvah.

Vse druge informacije o projektu, katerega pobudnik je ministrstvo za kmetijstvo in okolje, si lahko preberete na uradni spletni strani projekta. Na njej boste našli tudi seznam kmetij, ki v prihodnjih dneh in tednih prav tako odpirajo svoja vrata.

Vabimo vas na fotopotep po kmetiji, oglejte pa si tudi videoposnetek z izjavami lastnikov posestva Trnulja.