Slovensko obalo so letos prizadele pozeba, huda burja in dolgotrajna suša, vse to pa je vplivalo na manjši pridelek grozdja (slika je simbolična). Foto: Reuters
Slovensko obalo so letos prizadele pozeba, huda burja in dolgotrajna suša, vse to pa je vplivalo na manjši pridelek grozdja (slika je simbolična). Foto: Reuters

Slovensko Istro sta letos najprej prizadeli pozeba in huda burja, nato je sledila toča in nazadnje še dolgotrajna suša. Tudi sicer je bila količina padavin od lanskega oktobra do danes izredno nizka, je prvi mož Vinakopra Nevijo Pucer na novinarski konferenci spomnil na neugodne vremenske okoliščine. Zaradi tega bo izpad pridelka med 40 in 60 odstotki, je ocenil.

V koprski kleti tako predvidevajo, da bodo skupaj s kooperanti predelali od 3.000 do 3.200 ton grozdja, iz katerega bi lahko iztisnili od dva do 2,2 milijona litrov mošta. Manjši pridelek bo vplival zlasti na poslovanje v letu 2013, saj bodo izpad pridelka letos še lahko kompenzirali s prodajo vina iz letnika 2011, s čimer bodo lažje prebrodili letošnji manko.

Grozdje je zdravo, čisto in lepo
Čeprav je količina pridelka manjša, pa vseeno niso črnogledi. Kot je namreč ocenil glavni enolog pri Vinakopru Boštjan Zidar, je kakovost grozdja idealna: "Grozdje je zdravo, čisto, lepo in seveda se trudimo to grozdje dobro, kakovostno predelati in potem tudi sfermentirati in vinificirati, da bomo lahko iz tega grozdja dobili lepa, prijetna, sveža sadna vina."

Med letošnjimi značilnostmi sta sicer zelo zgodnja trgatev - trgatev sorte chardonnay so začeli že pred dobrim tednom dni - in pa neenakomerna dozorelost, je dodal Zidar. Z ohladitvijo v zadnjih dneh so se sicer precej izboljšali tudi pogoji trgatve, saj omogočajo, da z zgodnjo jutranjo trgatvijo pripeljejo v klet grozdje z nižjo temperaturo, kar prispeva k ohranjanju značilnosti zlasti belih sort.