Pohod se bo odvil že 12. leto zapored. Foto: MMC RTV SLO
Pohod se bo odvil že 12. leto zapored. Foto: MMC RTV SLO

Nauki Vrtovca so aktualni še dandanes, je povedala strokovnjakinja za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije v Novi Gorici Andreja Škvarč. Med drugim je vinogradnike pred skoraj 200 leti učil cepiti vinske trse ter označevati in iskati najboljše trte, ki so jih razmnoževali naprej.

"Čeprav se je Vrtovec jezil, da ga vinogradniki ne poslušajo, so njegovi nauki dosegli rezultate. Za njihovo večje upoštevanje pa je pozneje napisal še nekakšen povzetek Vinareje, kjer je na strnjen način povzel sicer dokaj obsežno knjigo," je še povedala Škvarčeva.

Vrtovčev pohod je povezal kraje, kjer je Vrtovec živel in deloval kot duhovnik. Osrednjo slovesnost so pripravili v Šmarjah, kjer so pohodnikom postregli s toplo malico in napitki, pričakala pa jih je tudi bogato založena kmečka tržnica.

Pohodniki so se na pot lahko podali med 7. in 9. uro izpred velikega hrasta pred vasjo Ustje pri Ajdovščini. Pot ni zahtevna, je pa dolga kar 18 kilometrov, tako da je pohod trajal približno pet ur.