V ospredju praznika bo tudi tam pridelano vino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V ospredju praznika bo tudi tam pridelano vino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Šopki česna. Foto: Organizator
Poslikava Emila Gaziča v Kulturnem domu v Novi vasi. Foto: Organizator

Obiskovalci bodo na prazniku, ki bo potekal ta konec tedna, lahko okusili domače vino, istrski rdeči česen in druge okusne kulinarične dobrote, spremljevalni program pa bo ponujal tudi veliko zabave in poučnih dejavnosti.
Razkošje naravnega območja, vinorodne lege in kraji, ki si podajajo roko z morjem in segajo v Šavrinsko gričevje tja do 400 m visoko, so raj za pridelavo zelo kakovostnih vin. Večina vinogradov je obdelanih na do narave prijaznejše, ekološke načine.

Poleg vina pa bo na prazniku v ospredju tudi česen, ki se poleg kulinarične uporabe, že več kot 5.000 let uporablja tudi v zdravilne namene. Vsebuje namreč kalij, fosfor, velike količine vitaminov B in C, pa tudi kalcij in beljakovine. Seveda pa bodo domačini ponudili tudi druge pridelke, ki so zdaj na voljo, kot so breskve, nektarine in mlad krompir.
Bossman z vinsko kraljico
Že v petek se bo med Bernardinom in Portorožem sprehajala skupina Šavrinov in Šavrink v družbi harmonikaša, ki bo s košaro vina in česna v avtentičnem slogu oznanjala praznik. Zares pa se bo začelo v soboto zjutraj v cerkvi Rožnovenske matere božje v Novi vasi s staroslovansko glagoljaško sveto mašo, ki je v Sloveniji ni bilo slišati že 120 let. Ob 10.30 bo piranski župan Peter Bossman skupaj z vinsko kraljico Istre Tino Lakošeljac slavnostno odprl steklenico vina in tako simbolično odprl praznik.

Nato se bo dogajanje razširilo v domačije vaščanov, kjer bodo prikazali stare običaje, kot so peka kruha, priprava polente, v kleteh pa bodo prikazali tudi, kako se je nekoč stiskalo grozdje. Živahno bo tudi ob stojnicah z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov. Ob 19. uri bodo obiskovalci lahko zaplesali v šoli istrskih plesov pod mentorstvom glasbene skupine Vruja, ki bo pozneje tudi zaigrala na vaški fešti.

Brezplačne dejavnosti
Ponudba na stojnicah se bo nadaljevala tudi v nedeljo, ko bo potekal ogled vasi in predstava domače gledališke skupine Svitek. Med praznikom si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi fotografsko razstavo Vinska trta in česen avtorja Jureta Čeha, otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalne delavnice Vino in česen, zdravnica Vesna Vodopivec pa bo pripravila predavanje o zdravi prehrani.

Na prazniku bodo ponujali le domačo pijačo, kot je na primer sok iz cimbur, doma pripravljen ledeni čaj in domače vino. Vaščani pa bodo pripravili številne specialitete, kot so palačinke s česnovim namazom in frtalja s peski. Vse dejavnosti in ogledi bodo brezplačni. Obiskovalci bodo lahko za pet evrov kupili paket 10 kuponov za degustacije na stojnicah, organiziran pa bo tudi brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Dragonja-Nova Vas.