Rafting na Soči. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Rafting na Soči. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

Da bodo v Kobaridu naslednje leto v vsakem primeru veljala nova pravila za plovbo po reki Soči, je kobariški župan Marko Matajurc napovedal že aprila, ko so župani občin Zgornjega Posočja še iskali skupni dogovor, ki bi tudi v prihodnje enotno urejal to področje.

In kaj prinaša predlog novega odloka, ki naj bi se v občini Kobarid začel uporabljati 1. januarja prihodnje leto? Poenoten čas plovbe od 10. do 18. ure. Možnost omejitve ali prepovedi plovbe v primeru nizkega pretoka reke. In predvsem nov koncept plačevanja pristojbin, ki je vezan na posameznega uporabnika vstopno-izstopnih mest. Dnevna poimenska dovolilnica bi znašala 15 evrov, sezonska poimenska dovolilnica pa 250 evrov. Predvidene so tudi globe, za posameznika 800 evrov, za pravno osebo ali samostojnega podjetnika pa 1600 evrov, je za Radio Slovenija poročala Tina Kofol.

Raftarji so nad predlogom ogorčeni. Predsednik Gospodarskega interesnega združenja raftarjev Dolina Soče, Primož Zorč, je za Radio Slovenija dejal: "To je v bistvu težava za vse nas, ne le za tiste, ki se ukvarjamo s plovbo, ampak tudi za vse druge, ki so vpleteni v turizem v dolini, tudi oni bodo po mojem mnenju prizadeti, ker taka podražitev je kar huda. Ne vem, kako se bo trg odzval."

Ker so želeli slišati argumente kobariških svetnikov, so se tudi sami udeležili seje občinskega sveta in izrazili nestrinjanje. Kot je še povedal Zorč, združenje v pripravo tega predloga ni bilo vključeno, meni pa, da je še vedno čas za pogovore in iskanje skupnih rešitev, ki bi veljale v vseh treh občinah.

Protest raftarjev v Kobaridu

Hrovat: Občina se je z nami pogovarjala s figo v žepu

Adis Hrovat, lastnik ene izmed bovških turističnih agencij, pa je v pogovoru z Milošem Batistuto za TV Slovenija razložil, da je bil predlog odloka napisan brez vednosti raftarjev: "Niso nas niti poklicali na pogovore. Mi smo februarja izvedeli za napovedane spremembe. Strinjamo se, da ga je glede na čase treba spremeniti. Dogovorjeni smo bili z županom glede odloka in da do septembra uskladimo še pravilnik. V tem času pa so oni pripravili svoj odlok in se z nami pogovarjali s figo v žepu ... Zato smo prišli sem, na sejo, da vidimo, kaj nam bodo povedali."

Predvsem nasprotujejo enormni podražitvi, je poudaril Hrovat: "Če pogledamo na primeru kajaka: danes je (pristojbina, op. a.) tri evre, oni bi hoteli kar 15 evrov." Nasprotujejo tudi skrajšanju časa plovbe: "Prej smo bili z ribiči dogovorjeni, da je na določenih delih čas plovbe malo drugačen, da ni gneče na reki, zdaj pa oni to skrajšujejo. Poleg tega pa so oni dodali še določilo, da bi se reka zaprla, če pretok pade pod osem kubičnih metrov, kar pomeni, da julija in avgusta ne bomo več delali."